Бившите врагове Педро Санчес и Пабло Иглесиас са обречени да се разбират

Педро Санчес и Пабло Иглесиас (дясно)

Оглавил отново правителството на Испания, Педро Санчес включи в него бившия си кръвен враг Пабло Иглесиас от радикалната лява партия "Подемос", който отдавна мечтаеше да изпревари социалистите.

47-годишният бивш икономист и 41-годишният политолог, които си говорят на Педро и Пабло, подобриха отношенията, след като през ноември сключиха изненадващо споразумение за коалиционно правителство на левицата, безпрецедентно след Втората испанска република (1931-1939 г.).

"Смяташе се, че споразумение между тях е невъзможно. Но и двамата си дадоха сметка, че са обречени да се разберат", казва за АФП политоложката Кристина Монхе.

"За нас е чест да бъдем редом до вас", каза много любезно в събота Иглесиас, представен като вицепремиер на правителството пред депутатите от Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). "Убеден съм, че ще съставим правителство, което ще работи в единство", се почувства задължен да допълни той във вторник.

"Няма две правителства"

Като предупреждение сегашният втори по ранг ръководител в социалистическото правителство Кармен Калво подчерта в сряда тезата, че "няма две правителства", а "само едно правителство под ръководството на един премиер" Санчес.

Без парламентарно мнозинство това хибридно правителство от самото начало изглежда крехко и може да е трудно старите рефлекси за съперничество в левицата да бъдат забравени.

"Подемос" ("Ние можем") беше основана преди шест години, докато Испания беше в криза като партия, обявяваща се срещу мерките за строги икономии, близка до гръцката "Сириза" на Алексис Ципрас. По онова време Иглесиас нападаше корупцията на управляващата "каста", имайки предвид и социалистическата партия.

В края на 2015 г. "Подемос" предизвика сензация, като стана трета сила в Камарата на депутатите, непосредствено след ИСРП.

Тогава Иглесиас предложи да стане вицепремиер на Санчес, но постави условия на твърде отслабените социалисти.

Санчес предпочете да се опита, както се оказа безуспешно, да сключи съюз с либералите от Сиудаданос, преди в края на 2016 г. да промени решението си и да каже, че желае "да работи рамо до рамо с "Подемос".

Едва през юни 2018 г. Иглесиас му оказа решаваща помощ, за да свали консерватора Мариано Рахой при вот на недоверие и да стане ръководител на социалистическо правителство с гласовете на левицата и баски и каталунски партии.

"Уреждането на подробностите по вота на недоверие допринесе за подобряване на личните ни отношения", обясни Иглесиас в книга, публикувана в края на 2018 г., като същевременно критикува социалистите, че винаги "говорят така, че да се харесат на всички".

Санчес от своя страна наложи през юли миналата година вето на влизане на "господин Иглесиас" в правителството, като увери, че "му няма доверие" и се опасява от разнобой, особено по въпроса за Каталуния. През септември той продължаваше да твърди, че с министри от "Подемос" "няма да може да мигне през нощта".

Но всички получиха по-слаби резултати на изборите през ноември. "Те започнаха да си дават сметка, че техният електорат не разбира, че двете партии се карат", смята Монхе и "може да се окаже, че получаването на 52 депутатски места от крайнодясната партия Вокс ги е уплашило".

Според нея "Подемос" трябва да е разбрала, че дори да е направила изключителен пробив (в камарата), няма лесно да постави ИСРП на колене", а социалистическата партия, че за нея "времето на ясни и удобни мнозинства е свършило".

Двама "издръжливи политици"

Журналистът Енрик Хулиана представи в книга с интервюта Иглесиас като "ерудиран" и "смел" политолог, който "знае как да ръководи". "Въпреки това, понякога той е способен да уплаши повече хора, отколкото трябва", добави той.

Монхе вижда общи черти у двамата лидери: и двамата са издръжливи, амбициозни, искат властта и са в състояние да се приспособяват".

В края на 2016 г. Санчес изрази съжаление по телевизията от "противопоставянето на финансовия сектор" и големите бизнес лидери срещу съглашение вляво. Точно това Иглесиас отново осъди във вторник, като упрекна "икономическите сили и техните медийни оръжия", че са се опитали да попречат на "Подемос" да влезе в правителството.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?