Бившите заместници на Станков стават редови съдии в Пловдив и Ловеч

Висшия съдебен съвет е гласувал да бъдат възстановени като съдии двамата освободени заместник-министри на правосъдието Марио Димитров и Севдалин Божиков. Отстраняването на двамата заместници на министъра на правосъдието Антон Станков стана по негово искане, пред медиите той се оплака, че не съгласували действията си с него.

Севдалин Божиков ще бъде възстановен като съдия в Пловдивския апелативен съд, а Марио Димитров - като съдия в Ловешкия районен съд.

По-сложна бе ситуацията с Димитров, тъй като преди да стане заместник-министър, той бе административен ръководител на съда, но становището на ВСС е, че се запазва само длъжността съдия, но не и председател на съда, обясни Радка Петрова от съвета, цитирана от БТА.

На днешното си заседание ВСС е взел решение да отложи за следващата седмица гласуването за назначаване председател на Софийския районен съд, тъй като са постъпили 2 нови кандидатури за поста. Освен предложения от председателя на Софийския градски съд Лозан Панов, са постъпили предложения за Иван Колев, адвокат от Софийската адвокатска колегия и Красимир Влахов, съдия в СРС. Предложенията са направени от членове на ВСС.

За следващото заседание на съвета е бил отложен и изборът за административен ръководител на Софийския военен съд.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?