Бившият адвокат на Тръмп предаде нови документи на Конгреса

Майкъл Коен

Бившият личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Коен представи на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на американския Конгрес нови документи и може да предаде още. Това съобщи председателят на комисията Адам Шиф след продължило вчера цял ден изслушване при закрити врата, цитиран от Ройтерс.

Шиф, който е представител на демократите, заяви пред репортери, че Коен е съдействал и че осемчасовото изслушване е било "много продуктивно". Той не каза за какво се отнасят новите документи и отказа да коментира изслушването на Коен по същество.

"Бяхме поискали документи от господин Коен. Той предаде нови документи на комисията. Възможно е да има още документи, които той трябва да предостави, сътрудничеството му с нашата комисия продължава", добави Шиф.

Коен, който на открито изслушване миналата седмица пред друга комисия на камарата, нарече Тръмп "расист", "измамник" и "лъжец", пристигна за изслушването в комисията на Шиф с кафява папка и черно куфарче.

Два пожелали анонимност източника от Конгреса казаха, че се е очаквало Коен да отговаря на въпроси на конгресмените по темата за евентуалното му помилване от президента. Източниците добавиха, че представителите на Тръмп поддържат тезата, че екипът на Коен пръв е повдигнал въпроса той да получи помилване, но представителите на бившия адвокат твърдят обратното.

Адвокатът на Коен Лани Дейвис заяви, че клиентът му вече е прекарал 16 часа в изслушване пред комисията по разузнаването.

"Г-н Коен отговори на всички въпроси, казвайки истината, и се съгласи с искането на председателя Шиф в бъдеще да предостави допълнителна информация, ако това е необходимо. Предложи и да отговори на допълнителни въпроси на членовете на комисията от Републиканската партия. Той остава ангажиран с това да казва истината и да съдейства на властите", добави Дейвис.

Източниците заявиха, че Коен вероятно е щял да бъде питан за обхвата на личното участие на Тръмп в проекта за небостъргач в Москва по време на кампанията за президентските избори през 2016 г. По онова време Тръмп беше отрекъл да има каквито и да било връзки с Русия, но след това защити проекта за сградата, който така и не се осъществил.

Вчерашното изслушване на Коен беше поредното пред комисиите на Конгреса.

Очакваше се вчера комисията по разузнаването да го е питала и за обсъжданията на Тръмп със съветниците му през 2017 г. за това как да се реагира на появилите се тогава за пръв път съобщения, че високопоставени фигури от кампанията му, включително синът му Доналд Тръмп-младши, зет му Джаред Къшнър и председателят на кампанията Пол Манафорт през юни 2016 г. са се срещали със свързаната с Кремъл руска адвокатка Наталия Веселницка, каза един от източниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят