Бившият агент на КГБ показва, че владее изкуството да общува с медиите

Бившият агент на КГБ показва, че владее изкуството да общува с медиите

Интервютата на Владимир Путин за чужди медии и печатни издания са рядкост. Същевременно той е навсякъде в руските медии. Но в понеделник, на 7 юни, в черноморския град Сочи силният мъж на Русия реши да отдели внимание на чужди журналисти и да отговори на въпросите им, пише в сряда Франс прес.

Стрелките на часовника са прехвърлили 22 часа местно време, когато Владимир Путин най-после се появява пред журналистите, два часа след уговорения час. С плавна, но твърда походка, със сив костюм и синя връзка той се приближава към тях.

В интервала между вечеря с делегация на Международния олимпийски комитет и отпътуване за Турция, руският премиер отговаря на въпросите на журналисти от Франс прес и от френската телевизия Франс 2. Интервюто е дадено в навечерието на визитата му във Париж в четвъртък.

Декорът е тежък и шикозен. Интервюто е взето в бляскавия салон на държавната резиденция, където руските лидери обичат да си почиват както през лятото, така и през зимата.

В продължение на час бившият домакин на Кремъл, където той се надява да се върне през 2012 г., демонстрира че владее много добре тайните на общуването с медиите. Той почти не се движи, само от време на време краката му потропват по килима.

Премиерът говори на руски и демонстрира пълен контрол над тялото си, останало атлетично въпреки неговите 57 години, което е доказателство за редовните спортни занимания на Путин, сред които са плуването и главно джудото. Да не забравяме, че премиерът има черен пояс по джудо. Не далеч от него армия от охранители тежка категория следи зорко какво се случва.

На въпросите, които будят раздразнение, като тези за правата на човека например, бившият руски президент от периода 2000-2008 г. отговаря твърдо, без излишни думи. Той избягва да се нервира. Когато споменава Грузия, човек чувства обаче как мускулите му се изопват под костюма, но бившият агент на КГБ отново запазва присъствие на духа и не се горещи.

Путин пести жестовете си. Той е по-щедър на думи, които изрича с уравновесен тон. Онези, които го познават добре, твърдят, че той придобива навика да говори по-обстойно с течение на годините. Погледът му пък вече не е чак толкова студен. Стоманените му сиво-сини очи едва притрепват.

И така цял час Путин говори, без дори да му се налага да пие вода. Той дори не докосва чашата с жасминов чай, поставена на ниската масичка пред него. След филмираното интервю, по време на което обаче по препоръка на премиерската пресслужба камерите не трябва да показват наченките на плешивостта на премиера, Путин разменя и две-три по-свободни приказки с журналистите.

На по-личен въпрос той отвръща шеговито: "Ще ви подшушна отговора някой ден". Путин се шегува, но самият той не избухва в смях на шегите си.

Самолетът за Истанбул вече чака премиера на пистата за излитане, но Путин не показва никакво притеснение. Неговият биологичен часовник е много точен и добре смазан. Когато най-накрая костюмираният шампион по джудо напуска салона в 23 часа, онези, които го наблюдават, остават с усещането, че за никого няма да е изненада, ако след две години Путин отново е на президентския пост след междинния период като премиер, който между другото му позволи да се погрижи още по-добре за имиджа си и да подготви президентското си завръщане.

Путин: Нарушения на правата на човека има навсякъде

В самото интервю за Франс прес и Франс 2 Путин казва, че е преждевременно да се говори за евентуална негова кандидатура за президентските избори в Русия през 2012 г..

"Разбира се ние с президента Дмитрий Медведев мислим по този въпрос, но решихме, че не трябва да предизвикваме ненужно вълнение по тази тема, преди да му е дошло времето. Трябва да изчакаме да дойде 2012 г., а сега е още 2010 г.", казва руският премиер.

Франс прес припомня, че Путин беше два пъти последователно президент на Русия, но конституцията не му даде право на трети последователен президентски мандат. Така през 2008 г. той стана премиер на неговия бивш подчинен Медведев.

В интервюто Путин заявява, че харесва премиерската си работа.

"Харесва ми онова, с което се занимавам сега. Когато наближи 2012 г., ще видим как ще се развият нещата", заявява премиерът, като намеква, че решението му да се кандидатира за президентския пост тогава ще зависи от равносметката му от настоящата му работа като премиер.

Пред френската агенция Путин е категоричен, че дори в най-лошите кошмари няма да може да бъде установен култ към личността в Русия, защото руското гражданско общество няма да позволи подобно нещо да се случи.

Същевременно той признава, че неговото правителство трябва да положи още усилия за укрепване на гражданското общество в страната.

"Няма да твърдя, че всичко е идеално у нас. Вие знаете, в целия свят, където и да погледнете, властта се стреми винаги да изглежда в много по-добра светлина, отколкото е в действителност, и търси да ограничи дейностите на медиите. Там, където гражданското общество все още не е съзряло, където то все още не е събрало силите си, е по-лесно за властта да прави тези манипулации. Ето защо нашата цел е нашето гражданско общество да стане по-зряло, да порасне, да укрепне и да осъзнае силата си", заявява премиерът.

По повод критиките, отправяни към Русия за нарушения на правата на човека, в това число и от страна на Европа, в интервюто за Франс прес Путин казва, че Европа не е тази, която може да дава уроци по демокрация на Русия.

"Разбирам, че е стара традиция сред европейските страни да налагат стандартите и правилата си. Спомнете си за колонизацията на Африка. Имам чувството, че тази стара традиция сега се прилага и по отношение на демокрацията", казва Путин в интервюто, дадено в понеделник в Сочи.

"Нарушения на правата на човека има навсякъде. Да вземем например нарушенията на човешките права в системата на френските затвори", добавя той.

Премиерът коментира и израелския щурм срещу флотилията за Газа. Той призова да бъде направено всичко необходимо, за да се избегне повторението на друг подобен трагичен инцидент. "Онова, което е най-трагично, е че всичко това се е случило в неутрални води. Това е нещо напълно ново и изисква очевидно да му се отдели специално внимание", казва руският премиер и добавя, че Русия винаги е призовавала за вдигане на блокадата срещу Газа.

"Не мисля, че подобни методи са ефикасни за разрешававането на проблемите, пред които е изправен регионът", казва Путин. По повод иранската ядрена криза той подчертава, че неефикасни са и санкциите.

В интервюто Путин приканва международната общност да не предприема "резки и необмислени действия" срещу Иран. "За използването на сила по един или друг начин, според мен изобщо не може и да става дума. Това ще доведе до огромна трагедия без ни най-малкия положителен резултат", подчертава руският премиер.

По повод купуването на боен кораб от клас Мистрал от Франция Путин подчерта, че тази сделка представлява интерес за Москва, само ако тя е придружавана и от трансфер на технологии. Русия иска да купи един кораб тип Мистрал от чужбина и да произведе три подобни в своите собствени корабостроителници.
Споделяне

Още от Свят