Бившият аржентински президент Менем се оттегли от надпреварата за трети мандат

Бившият аржентински президент Карлос Менем се отказа от участие в насрочения за 18 май втори тур на президентските избори в Аржентина, предадоха осведомителните агенции.

В пряко предаване по телевизията от дома си в провинция Ла Риоха Менем заяви, че " не съществуват условия за честна борба" на втория тур с неговия съперник Нестор Кирчнер.

Социологическите проучвания единодушно прогнозират унизителна загуба на Менем, който досега се хвалеше, че никога не е губил. Наблюдателите смятат, че това е истинският мотив за оттеглянето на 72-годишният бивш президент, който бе държавен глава на Аржентина два мандата.

Съгласно изборния закон Менем трябва да направи официална писмена декларация за отказа си от участие в изборите, което ще открие пътя за автоматично утвърждаването на неговия съперник губернатора на провинция Санта Круз Нестор Кирчнер за следващия президент на Аржентина.

На първия тур на изборите на 27 април Карлос Менем получи 24 процента от гласовете, а съперникът му Кирчнер - 22 процента.

Оттогава насам обаче нещата силно се промениха в полза на Кирчнер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?