Бившият чешки президент Вацлав Клаус поиска Чехия да напусне ЕС

Вацлав Клаус

Бившият чешки президент Вацлав Клаус, известен със своя евроскептицизъм, предлага в новата си книга Чехия да напусне ЕС и нарича проекта за обединение на европейския континент "огромен провал". Това той разкрива в чешки вестник, цитиран от Франс прес.

"Последната глава от книгата ми цели да разбие едно още съществуващо политическо табу - възможността за напускане на ЕС", отбелязва 72-годишният Клаус в статия за вестник "Днес".

Бившият държавен глава (2003-2013 г.) пише, че "Европейският съюз е огромен провал, без да споменаваме глупости от сорта на единната валута".

Книгата на Клаус се казва "Чехия на кръстопът - време за решение" и ще излезе следващата седмица.

Клаус е икономист по образование и ревностен почитател на бившия британски премиер Маргарет Тачър. Самоопределя се като "европейски дисидент" и критикува ЕС за неговия "демократичен дефицит", тежките му бюрократични процедури и наднационалните регулации.

Според Клаус ЕС ограничава възможността страните членки да взимат свободно самостоятелни решения. "Може да е велико или глупаво решение, но важното е да е взето свободно", настоява той.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?