Поредно знаково дело се срина на втора инстанция

Бившият данъчен шеф Мария Мургина оправдана по всички обвинения

Мария Мургина

Софийският апелативен съд (САС) оправда в сряда по всички обвинения бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина, която бе осъдена в началото на 2011 г. на първа инстанция на четири години затвор. Съдът не уважи искането на апелативната прокуратура да бъде потвърдена наложената присъда.

Решението на САС обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Мургина бе призната за виновна на 25 януари 2011 г. затова, че е нарушила закона за НАП, като е дала устни указания на главен инспектор от дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирмата "Плевен 199" ООД. Според прокуратурата така е било пропуснато събирането на корпоративен данък за 1.32 млн. лв.

Преди година и половина Софийският градски съд (СГС) осъди Мургина и по обвинението ѝ, че е притискала ексначалника на данъчните в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка и да се премести на работа във Варна, тъй като в противен случай щяла да бъде уволнена дисциплинарно.

По време на пледоарията си в сряда от Софийската апелативна прокуратура (САП) посочиха, че това обвинение също се доказва категорично, не само от свидетелските показания по делото, но и от факта, че ведомственият инспекторат на НАП е бил принуден да промени свое становище за работата на Цолчовска от позитивно в негативно.

Прокуратурата поиска апелативните съдии изцяло да потвърдят решението на колегите си от СГС, което означава, че обвинителите вече не поддържат тезата, че Мургина незаконно е опростила данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и че е укрила имот в Созопол, каквито бяха другите и две обвинения, по които тя бе оправдана и на първа инстанция.

"Рано или късно истината винаги излиза наяве", коментира лаконично подсъдимата извън залата, въпреки явното си нежелание да разговаря с медиите. Добави и, че се радва, че журналистите все пак са дошли на прочитането на присъдата, след като не са проявили особен интерес при разглеждането на делото.

Процесът срещу бившата шефка на НАП започна през 2009 г. по материали на ДАНС, която реши да отнеме допуска ѝ до класифицирана информация. По неофициална информация разследването срещу Мургина е започнало но инициатива на Димитрина Захаринова, която бе съветник по финансовите въпроси на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Преди да постъпи на работа в ДАНС, Захаринова бе високопоставен служител в НАП.

Делото срещу Мургина е поредното в последно време, което шумно "катастрофира" на втора инстанция, след като съвсем наскоро оправдателни присъди чуха ексшефът на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров и енергийният бос Христо Ковачки, осъдени на първа инстанция съответно за длъжностно присвояване и данъчни престъпления.

Подобно на неуспешното засега разследване срещу Ковачки, казусът на Мургина първоначално се наблюдаваше от бившия говорител на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Още в самото начало на разследването срещу бившата шефка на данъчните, то бе натоварено с очакваниятра, че този процес ще стане емблематично за волята на държавата да се справи със злоупотребите на т. нар. "бели якички".

Споделяне

Още по темата

Още от България