Окончателно

Бившият депутат Фидел Беев осъден за неизгодни сделки за гориво

Екскметът на Велинград се размина със затвора, след като съдът го оправда за длъжностно престъпление

Фидел Беев.

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата от 2 години условно с 5 години изпитателен срок за бившия депутат от ДПС Фидел Беев, произнесената от Софийски апелативен съд (САС), съобщиха от съда в сряда.

Беев бе депутат от ДПС в предишното народно събрание. Той бе обвинен в превишаване на права и злоупотреба с власт и за сключване на неизгодни сделки за гориво, докато е бил кмет на Велинград.

САС първоначално осъди Беев и по първото обвинение, като му постанови 3 години и половина затвор, но след това ВКС върна делото за ново разглеждане на втора инстанция и магистратите отмениха ефективното наказание и така Беев остана само с условната си присъда.

Това решение бе потвърдено в сряда от ВКС, като е уважен предявения от община Велинград срещу Беев граждански иск за сумата 16 351.33 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди. Бившият депутат трябва да заплати и разноските по делото.

Делото срещу Беев бе заведено, тъй като прокуратурата твърдеше, че е извършил злоупотреби с доставки с гориво за нуждите на община Велинград, заобикаляйки вече проведен конкурс с победител фирма ”Делта Петролиум”. В тази процедура неговата фирма ”Братя Бееви” е класирана на второ място.

По това време Фидел Беев вече е встъпил в длъжност кмет на Велинград, но в качеството си на представител на фирмата обжалва конкурса. Това поражда  невъзможността спечелилата фирма да достави горивото, което води до заплаха училищата и детските градини да останат без отопление.

Фидел Беев решава проблема като сключва договор със себе си като шеф на петролната фирма да даде  ”на заем” на гориво на общината. Година по-късно ”Делта петролиум” е поканена от Беев да изпълни спечелената поръчка като върне на неговата ”Братя Бееви” даденото ”на заем” гориво от името на общината. Фирмата обаче отказва, защото исканото гориво е далеч повече, отколкото е доставено през отоплителния сезон.

След като Беев и ”Делта петролиум” постигат договорка, фирмата започва да доставя гориво, но само срещу складови разписки без да се посочва цената на дизела за отопление. Фактури са съставяни в последствие, когато цената на продукта се е повишавала.

През юли 2009 г. СГС присъди три години и половина при първоначално строг режим и заплащане на всички разходи по делото на Фидел Беев. Освен това съдът одобри тогава гражданския иск по делото в размер на 16 хил. лв. Беев получи съответно 2 и 3.5 години по двете обвинения за нарушаване на Закона за обществените поръчки и за престъпление по служба.

Присъдата първо бе потвърдена от Апелативния съд, но след връщането на делото за второ разглеждане, бе отменена наполовина. По второто обвинение преди 2 години прокуратурата поиска 3 години, но ако бъде признат за виновен Беев, трябва да излежи само по-голямата присъда. Защитата на бившия кмет на Велинград, Пламен Ялнъзов поиска оправдателна присъда тогава.

Споделяне

Още по темата

Още от България