След поредния обрат във войната за надмощие в дистрибутора на горива

Бившият депутат Юнал Лютфи влезе в надзора на "Петрол" АД

Руският милиардер Кирсан Илюмджинов косвено потвърди, че основен играч в сделката за дружеството е КТБ

Кирсан Илюмджинов

Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи ще стане член на Надзорния съвет на компанията за търговия и дистрибуция на горива "Петрол Холдинг" АД, съобщи в четвъртък руският милиардер и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмджинов, който е и председател на Международната шахматна федерация.

Илюмджинов изкупи дяловете на литовеца Денис Ершов и руснака Александър Мелник в "Петрол" АД миналата година, които по неофициална информация струват около 100 млн. долара, и придоби 52.5% от акциите на дружеството. Останалите пряко или чрез дружества принадлежат на Митко Събев.

От няколко години бившите съдружници Ершов и Събев са в тежък конфликт и борба за надмощие в дружеството, като битките им минаха през взаимни публични обвинения в кражби и злоупотреби, заплахи за саморазправа и съдебни дела.

В крайна сметка на последна инстанция съдът уважи претенциите на Ершов и така Илюмджинов се оказа мажоритарен собственик.

В четвъртък близкият до официалната власт в Москва руски бизнесмен обяви още, че като собственик на 52.5% от "Петрол" чрез швейцарската си компания Credit Mediterranee може да поиска свикване на общото събрание на акционерите, което да промени ръководните органи на компанията. Събранието ще се проведе на 16 декември.

Финансовото състояние на дружеството е плачевно, то има много дългове, посочи Илюмжинов. Едни от взаимните обвинения, които Ершов и Събев си разменяха, бяха, че дружеството системно е било източвано.

В сряда Илюмджинов се е срещнал с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, като, по думите му, двамата са обсъждали обслужването на кредитите, които банката е отпуснала на дружеството. Още в началото на годината покрай скандалите със съдружниците в дружеството се появи информацията, че всъщност зад покупката на акциите от Илюмджинов стои Корпоративна банка.

Като се има предвид потенциалът на компанията, тя може бъде изправена на крака, смята милиардерът.

Илюмджинов информира журналистите, че е предложил на Митко Събев, притежаващ останалите 47.5 на сто от акциите, да бъде извършена съвместна одиторска проверка в компанията, която да определи текущата ѝ стойност.

Ще предложа на Събев да изкупя неговите акции, или ако той не иска - ще му предложа моите на същата цена, каза руският милиардер. "Две мечки не могат да живеят в една бърлога", каза иронично Кирсан Илюмжинов.

Той посочи, че няма да уволнява служители на дружеството, разделено на привърженици на Събев и на кръга около бившия акционер Ершов, за "политически пристрастия" към предишното и новото ръководство. Нека хората работят спокойно, във взаимен интерес е компанията да е стабилна, посочи бизнесменът.

Очаква се одитът на фирмите в холдинга да приключи до март идната година.

Юнал Лютфи, който бе депутат от Великото народно събрание до 41-то събрание и дългогодишен член на ръководството на ДПС, обясни, че влиза в Надзорния съвет на "Петрол" АД, защото можел да помогне на компанията с контактите си в страните от Азия, Африка, Европа. Проверки на комисията по досиетата осветли миналото на Лютфи като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Лютфи направи и предпазливи коментари на политическата ситуация в страната в отговор на зададени въпроси. Той каза, че се е запознал с препоръките на Консултативния съвет по национална сигурност и подкрепя изводите му.

Лютфи посочи, че бежанският проблем е изключително остър. България като европейска държава трябва да се подчинява на подписаните международни документи, отнасящи се до бежанците. Той заяви, че само премиер като Пламен Орешарски може да се справи със ситуацията.

Запитан за отношението му към протестите в страната, Лютфи каза, че в тях има наслагване на няколко политически пласта - протестиращи, контрапротестиращи и представители на КНСБ.

За първи път съм свидетел на протести, които не са заредени с истинско недоволство. Бях свидетел на събитията от 10 януари 1997-ма. Тогава имаше истински гняв и той свали правителството на БСП, посочи Лютфи.

По думите му извинението на лидера на БСП Сергей Станишев за възродителния процес на митинга на левицата и ДПС в неделя е направено навреме и на място и така "БСП отмива вината за най-тежкото престъпление, извършено от комунистическата партия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?