Бившият Детмаг на “Съборна” търси поредния си собственик

Така изглеждаше Детмаг на "Съборна" през 60-те години на миналия век. Сн. Изгубената България

Едва ли има софийско дете, родено преди 1989 -та, което да не си спомня с умиление за специализирания детски магазин Детмаг в центъра на столицата,който в ония години бе смятан за "царство" на детски стоки и играчки, разположени на няколко етажа. Отдавна от универсалния магазин няма и помен, а в импозантната сграда на ул. "Съборна" се помещават луксозни бутици - “Картие”, “Гардероб” и др.

И в годините на най-тежката имотна криза сградата продължава да е интересна за инвеститорите и има голяма вероятност отново да смени собственика си след многото перипетии, които преживя от промените насам.

Историята

С падането на комунизма през 1989 г. хлопна врати и софийският Детмаг на “Съборна” 4. Огромният магазин на пъпа на столицата дълги години пустееше заради съдебни спорове – наематели се нанасят чак в края на 2007 г.

Първо собствениците на жилища в сградата завеждат дело срещу Столична община, претендирайки за част от магазина. Междувременно през 1995 г. общината чрез Столична общинска агенция за приватизация продава магазина на "Хикс плюс" АД за сумата от 120 000 лв. Фирмата обаче не успява да изплати парите в уговорения срок и договорът е прекратен.

Впоследствие имотът е записан като апортна вноска на общината в "Столична общинска банка" АД. Няколко месеца по-късно магазинът е обявен за публична общинска собственост. През октомври 1998 г. Общинска банка сключва предварителен договор за неговата продажба на Българска фондова борса. Сделката обаче не е финализирана по същата причина, както предишната – ненавременно плащане.

Окончателна приватизация

Следващата новина за Детмаг е през 2007 г., когато имотът е продаден от Общинска банка на ДСК Лизинг. За 1957 кв.м. в центъра на София компанията плаща близо 10 млн. евро или над 5000 евро на квадрат.

ДСК Лизинг обаче решава да се освободи от имота и сключва лизингов договор с “БТ Пропъртис” - фирма на ливанския бизнесмен Жорж Башур – имотен предприемач и вносител на гривни “Пауър баланс” у нас, който трябва да изплати магазина на вноски за няколко години.

Собствениците се оглеждат за изгодна сделка

Междувременно настават тежки времена за пазара на имоти и икономиката като цяло, а наемите на търговските площи се сриват. Детмаг е преустроен от един магазин в шест бутика, един от които е все още празен, а наемите на останалите са намалени повече от два пъти за няколко години. “БТ пропъртис” изпада във финансови затруднения и през 2009 г. спира да плаща вноските по договора с ДСК.

Тази година лизинговото дружество решава да прекрати договора с фирмата на Башур и от един месец отново е пълноправен собственик на имота.

По думите на изпълнителният директор на ДСК Лизинг Костадин Караджов пред финализиране е договор с наемател и за последния шести бутик в бившия Детмаг. Става въпрос за популярна марка от висшата мода, чийто обект може да заработи след края на лятото на 2012 г., каза Караджов.

От страницата на агенцията за имоти, която търси наематели за имота, става ясно, че рентата за месец 30 745 лв. Обектът е 393 кв.м., тоест наемът е около 40 евро за квадрат или съизмерим с този в столичните молове.

Собствениците не отричат, че се оглеждат за изгодна сделка за продажба на имота. Интерес към мястото има, засега само от местни инвеститори, каза Караджов. Той е категоричен обаче, че ДСК Лизинг няма да се раздели с обекта за по-малка сума от тази, за която го е придобил или минимум 5000 евро на квадрат. Експерти от имотния бранш коментираха, че за сегашното състояние на пазара цената е твърде висока. За собствениците остава надеждата, че емблематичния статут на сградата ще оправдае търсените сериозни инвестиции.

Още от Имоти