Бившият дупнишки кмет получи една година условно за престъпление по служба

Окръжният съд в Кюстендил постанови в понеделник една година условна присъда с три години изпитателен срок за бившия кмет на Дупница Атанас Янев.

Съдът призна за виновен Атанас Янев, че като длъжностно лице, а именно кмет на община Дупница, е нарушил служебните си задължения. Според обвинението, признато от съда, "в нарушение на член от Закона обществените поръчки Атанас Янев с цел да набави имотна облага за определена фирма е сключил анекс към договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалния патронаж и диетично столово хранене без да има това право".

"С анекса са увеличени цените на продуктите с 10 428 лева в повече от тези, посочени в първоначалния договор, като, според съда, от това са настъпили значителни вредни последици за общината, защото сумата е платена от общинския бюджет".

Атанас Янев ще трябва да заплати 10 664 лева по сметката на Окръжния съд в Кюстендил.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Янев, който бе кмет до 2011 г., избран с инициативен комитет, подкрепен от десните сили, коментира, че никога повече няма да се кандидатира за кмет. "Може да се скъсаш от работа, ако си съвестен и съзнателен, и винаги да си виновен за всичко. Може да направиш много неща и пак да си виновен. Нямаше смисъл от всичко това, нека се оправят по-младите”, каза Янев. Той и неговият защитник все още не се решили дали ще обжалват присъдата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?