Бившият египетски президент Мохамед Морси бе погребан в Кайро

Бившият египетски президент Мохамед Морси бе погребан в Кайро

Бившият египетски президент Мохамед Морси бе погребан в столицата Кайро, предаде Франс прес, като се позова на един от неговите адвокати.

Морси почина в понеделник по време на заседание от съдебен процес срещу него. Според медицински източник причината за смъртта е сърдечен удар.

"(Морси) бе погребан в (квартал) Мединат Наср, в източната част на Кайро, в присъствието на своето семейство. Погребалната молитва бе отправена в болницата към затвора Тора", където той бе обявен за мъртъв вчера, каза за Франс прес един от неговите адвокати.

Бившият египетски президент бе отстранен от власт от армията през 2013 г. и оттогава бе държан в затвора.Той бе обвинен в шпионаж заради предполагаеми негови връзки с радикалната палестинска групировка "Хамас".

Мохамед Морси, който беше водеща фигура във вече забранената организация "Мюсюлмански братя", стана през 2012 г. първият демократично избран президент в съвременната история на Египет.

През 2013 г. след масови протести срещу неговото управление военните го свалиха от власт, започнаха масови гонения срещу членове на "Мюсюлманските братя" и арестуваха Морси и други лидери от движението.

Той излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар.

През 2014 г. адвокатите на Морси са предявявали пред съда медицински документи, че клиентът им страда от епилепсия и че навремето е претърпял мозъчна операция. Адвокатите са настоявали той да бъде прехвърлен под домашен арест.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?