Бившият египетски президент Мохамед Морси получи смъртна присъда

Бившият египетски президент Мохамед Морси получи смъртна присъда

Египетски съд произнесе смъртна присъда срещу бившия президент Мохамед Морси по делото за държавна измяна и шпионаж и за масовото бягство на лидерите на "Мюсюлманско братство" от затвора по време на януарската революция през 2011 година, съобщиха световните агенции.

Смъртна присъда получиха и останалите 105-ма подсъдими лидери на организацията. Много от тях, между които известният ислямски теолог Юсуф ал Кардави, намиращ се в Катар, бяха осъдени задочно.

Днешните присъди трябва да бъдат потвърдени от върховния мюфтия на Египет. Решението на съда подлежи на обжалване, дори и при "зелена светлина" от страна на върховния мюфтия.

Организацията "Мюсюлманско братство" осъди решението на египетския съд. Амр Дараг, съосновател на разформированата Партия на свободата и справедливостта, политическото крило на организацията, призова международната общност да вземе мерки. Той нарече решението "политическа присъда" и предстоящо убийство, което трябва да бъде спряно от световните лидери.

Мохамед Морси бе отстранен от власт чрез военен преврат през юли 2013 г. след масови протести срещу него с обвинения, че той и организацията "Мюсюлманско братство" монополизират властта в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?