Бившият френски министър Жером Каюзак излъгал банката, че си е платил данъците

Жером Каюзак

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак измамил и швейцарската банка "Юлиус Баер", в която била открита тайната му сметка. Той представил фалшив документ, че парите, които внася в нея, са декларирани пред данъчните власти в родината му, съобщи в събота швейцарският вестник "Тагес анцайгер", цитиран от Франс прес.

В сряда френски медии писаха, че Филип Пенинкю, дългогодишен приятел на Каюзак, е открил на свое име и внесъл необложените с данъци 600 000 евро в женевския клон на швейцарската банка UBS през 1992 г. Няколко месеца по-късно Каюзак прехвърлил сметката на свое име.

През 2000 г. базираното в Женева малко финансово дружество Reyl&Co, днес частна банка, открива т. нар. групова сметка в UBS, в която били и парите на Каюзак.

След като през 2009 г. Швейцария се съгласи да сътрудничи на финансовите власти на чужди страни по случаи на укриване на данъци, Каюзак поискал от Reyl&Co да преведат парите му в групова сметка в клон на швейцарската банка "Юлиус Баер" в Сингапур, пред която той представил фалшива декларация за платени данъци.

Каюзак подаде оставка като министър преди две седмици, след като френски прокурори започнаха разследване на появила се в интернет сайт информация за тайната банкова сметка в Швейцария.

Ако бъде обвинен и признат за виновен, той може да получи до пет години затвор и голяма глоба. Ако обаче се докаже, че финансовите машинации са извършени благодарение на служебното му положение, срокът за лишаване от свобода може да бъде увеличен два пъти, а глобата да стигне до 750 000 евро.

Скандалът нанесе тежък удар по правителството на социалистите. Според последни допитвания до общественото мнение 60 процента от французите са за промени в правителството, а 70 процента смятат, че аферата се е отразила негативно върху имиджа на френската политическа класа, съобщи Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят