Бившият френски премиер Ален Жупе осъден за корупция

Бившият френски премиер Ален Жупе бе намерен за виновен в осъществяването на финансови машинации в парижкото кметство в периода 1983 - 1995 г., свързани с финансирането на дясната партия Сбор за републиката. По това време кмет на Париж е сегашният президент Жак Ширак, а Жупе е генерален секретар на партията.

В момента Жупе е един от най-близките съюзници на Шрак и потенциален кандидат за президентските избори през 2007 г.

След като днес съдът го осъди условно на 18 месеца затвор, Жупе се лишава от правото да заема изборна длъжност за срок от 10 години.

Той ще продължи да заема поста си на кмет на Бордо, докато трае обжалването на присъдата, отбелязва Би Би Си.

Разследването срещу Жупе започна през 1998 г. Той обяви, че е невинен, но този месец каза, че ако бъде възпрепятстван от заемане на изборна длъжност, ще се оттегли от политиката.

Издадената присъда е съкрушителен удар срещу президента Ширак, който ще загуби политическия съюзник, когото описва като "най-добрия сред всички нас", отбелязва Си Ен Ен.

Ален Жупе беше министър - председател на Ширак в периода 1995 - 97 г.

Жупе изслуша присъдата на съда, но отказа коментари, като напусна съдебната зала през задния вход, предаде АП. Неговият адвокат каза по-късно, че присъдата ще бъде обжалвана, а политическото бъдеще на Жупе ще се обсъжда в близките дни.

Чрез използване на фалшиви схеми за заетите, кметството на Париж е плащало заплатите на някои от висшите функционери в партията на Ширак.

По това време Жупе е бил финансов директор на кметството, оглавявано от Ширак, и генерален секретар на партията Сбор за републиката. Жупе е един от 27-те човека, разследвани по делото.

Споделяне

Още от Свят