Бившият френски президент Жак Ширак на съд?

Френска съдийка постанови бившият президент Жак Ширак да бъде изправен пред съда по обвинения в злоупотреби от времето, когато е бил кмет на Париж, предаде Ройтерс в петък, позовавайки се на канцеларията на Ширак. Не е сигурно обаче, че срещу 76-годишния Ширак, който бе кмет на френската столицата от 1977 г. до избирането му за президент през 1995 г., ще има процес, след като парижкият прокурор Жан-Клод Марен по-рано поиска прекратяване на делото.

Марен вероятно ще обжалва решението на съдия-следовател Ксавиера Симеони, която проучва казусите и решава дали обвинените трябва да бъдат дадени на съд. При това положение окончателното решение ще трябва да вземе апелативен съд, което ще отнеме още около година.

Проучваните от Симеони обвинения се отнасят за трудови договори за фиктивни работни места, сключени от парижката община с приятели и съдружници от политическия лагер на Ширак в замяна на услуги. Жак Ширак ще бъде съден по общо 21 пункта за злоупотреби с обществени средства между 1983 и 1995 г., посочва ДПА, позовавайки се на френски медии.

Според следователите по времето на Ширак и приемника му Жан Тибери са "създадени" общо 43 фиктивни работни места, за които са изплатени заплати на стойност 4.5 милиона евро, отклонени всъщност към касата на някогашната партия на Ширак "Сбор за републиката".

Така Ширак - държавен глава между 1995 и 2007 г. - става първият бивш френски президент, изправен пред съда. Според френските закони, ако бъде осъден, Ширак може да получи присъда от до 10 години затвор.

Споделяне

Още от Свят