Бившият германски канцлер Кол критикува приемника си Шрьодер и западните лидери

Бившият германски канцлер Хелмут Кол критикува в новата си книга своя приемник Герхард Шрьодер, че е оставил Гърция да се присъедини към еврозоната, а сегашните световни лидери за това, че са изолирали Русия по време на украинската криза, според откъси, публикувани в германския печат, съобщи Франс прес.

В книгата си "От загриженост за Европа", която ще излезе в сряда и от която в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува откъси, Кол критикува социалдемократа Шрьодер (управлявал в периода 1998-2005 г.), който в неговите очи е виновен, че се е съгласил Гърция да влезе в еврозоната през 2001 година.

Той го критикува и че е спомогнал през 2003 г. за това Германия и Франция, управлявана по това време от Жак Ширак, да получат правото да не спазват Пакта за стабилност и растеж. Така двете страни се намират много извън дефицитния праг от 3 процента от БВП, разрешен от Брюксел.

Тези две решения "са сред най-големите грешки", допуснати през последните години в ЕС, смята бащата на обединението на Германия.

"Случилото се действително не прави чест на германската политика и същевременно е предателство за френско-германското сътрудничество", смята Кол.

В глава, посветена на Русия, той критикува западните лидери, които, според него, са изолирали Русия по време на украинската криза. За пример той дава решението на Г-7 да организира миналия юни среща на върха без Русия, което е "крайно и достойно за съжаление".

Западните страни трябва да внимават "да не разрушат това, което постигнахме в миналото", предупреждава Кол, който ще представи книгата си в понеделник във Франкфурт в компанията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?