Срам:

Бившият германски канцлер Шрьодер празнува рождения си ден с Путин в разгара на украинската криза

Конфликтът в Източна Украйна заплашва да ескалира, но това не е пречка за бившия германски канцлер Герхард Шрьодер да отпразнува 70-ия си рожден ден заедно с Владимир Путин в понеделник. По този начин той се подиграва с външната политика на Берлин, пише германският в. "Шпигел".

Скандалът бе отразен и в други немски медии, след като излязоха снимки, показващи Шрьодер в топла прегръдка с Путин.


Германското правителство и редица медии се разграничиха от бившия канцлер.

Празненството в чест на 70-годишнината на Шрьодер е било в понеделник вечерта. В деня на приема в Юсуповския дворец Западът въведе нови санкции срещу Русия заради ескалацията на напрежението в Украйна.

Домакин на събитието е компанията "Северен поток", дъщерно дружество на руския държавен газов монополист "Газпром". Бившият германски канцлер е председател на управителния съвет на "Северен поток".

На снимките се вижда как кортежът на Путин пристига пред Юсуповския дворец в бившата царска столица Санкт Петербург, където Шрьодер вече го очаква.

До него е Матиас Варинг, офицер от бившата политическа полиция ЩАЗИ на ГДР. Сред гостите са председателят на "Газпром" Алексей Милер, министър-председателят на германската провинция Макленбург- Предна Померания Ервин Зелеринг. Той е член на Социалдемократическата партия в Германия (която издигна кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията – Мартин Шулц).

Рожденият ден на Шрьодер беше на 7 април. В чест на годишнината му Германската социалдемократическата партия (ГСДП) организира прием в Берлин, а на следващия ден в родния му град Хановер имаше церемония в кметството.

Не можем да избираме роднините, но можем да избираме приятелите си, коментира "Шпигел" по повод демонстрацията на дружба с Путин. Изданието отбелязва, че Шрьодер може да избира с кого да се прегръща и с кого да празнува 70-ия си рожден ден. В крайна сметка, истинските приятели се държат заедно дори в трудни моменти. Нормално е някой да нарече това сила на характера. Но когато става дума за Путин и Шрьодер в контекста на украинската криза, нещата са малко по-сложни.

Герхард Шрьодер би трябвало да го знае по-добре. Ако бившият канцлер смята, че може да продължи приятелството си с Путин, сякаш нищо не се е случило, това е грешка. Неговата Социалдемократическа партия понастоящем е младши партньор в коалиционното правителство на Ангела Меркел, което по всякакъв начин се опитва да попречи на неговия приятел Путин да се държи като опиянен от властта си хегемон в Източна Европа. В трудни времена като тези, бившият германски лидер би трябвало поне публично да се държи на безопасна дистанция от Путин, пише "Шпигел".

За Шрьодер е чудесно да е приятел на Путин – това е неговият бизнес. Но да се прегръща и интимничи с него на парти в Санкт Петербург на фона на сегашните събития, е просто безвкусно, коментира изданието.

В сегашната ситуация бившият канцлер би трябвало да подкрепя външната политика на страната си, а не да я подкопава демонстративно или да ѝ се подиграва, както направи Шрьодер.

Разбира се, всичко това се харесва на Путин, тъй като смята, че неговият националистически и кагебистки хардлайнерски стил на политика е оправдан.

От друга страна, поведението на Шрьодер изглежда ужасно незряло и явно е забравил, че като бивш канцлер на Германия все още е длъжен да се държи като държавник и има отговорности към страната си. Ако той бе използвал влиянието си по-продуктивно, да има някакъв смисъл от приятелството му с Путин, щеше да е от полза. Той би могъл да прави това и зад сцената, но няма никакъв признак за такова поведение.

Срамота, заключава "Шпигел".

Правителството се разграничи, ГСДП остана "безмълвна"

Шрьодер не представлява германското правителство, заяви висш германски правителствен представител във вторник и напомни, че бившият канцлер се е оттеглил от активната политика. От кабинета на Герхард Шрьодер не коментираха случая.

Пътуването на Зелеринг бе критикувано остро в Европейския парламент от председателя на групата на зелените Юрген Сур. Според него е недопустимо на фона на украинската криза Зелерингда предприема приятелски посещения на Путин.

Хайнер Бремер, старши политически кореспондент в германската телевизия N-TV, също осъди Шрьодер.

"Това показва, че Шрьодер няма никакъв инстинкт и вкус за подобни срещи в момент, когато Путин е анексирал Крим и се опитва да преначертае европейските граници. Той загуби всякакво доверие", заяви журналистът в свой коментар по адрес на Шрьодер.

В. "Франфуртер Алгемайне цайтунг" също критикува бившия канцлер, добавяйки, че неговата Социалдемократическа партия е останала "безмълвна".

"Има нещо сатанинско в снимките на усмихващия се Шрьодер в прегръдките на Путин, докато войници от германската армия са взети за заложници от фанатизирани обожатели на Путин", написа Томас Хол в коментар, публикуван във ФАЦ, визирайки наблюдателите на ОССЕ, които са пленени в Славянск.

Шрьодер: Путин е "безупречен демократ"

Шрьодер и Путин са близки от много години. Бившият канцлер нееднократно е защитавал шефа на Кремъл в компрометиращи ситуации. По време на сегашната криза в Украйна Шрьодер говори за фаталните грешки на ЕС, който не разбирал характера на региона. Той заяви, че ЕС е отговорен за избухването на украинската криза.

Легендарно стана изявлението му от 2004 г., когато Путин бе обвинен, че игнорира демократичните принципи. Тогава Шрьодер коментира в телевизионно интервю, че Путин е "безупречен демократ". Критиките му към ЕС станаха още по-гръмки, след като Шрьодер стана председател на управата на  компанията "Северен поток", където мажоритарен акционер е "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят