Бившият главен финансов директор на Енрон влиза в затвора за 10 години

Бившият главен финансов директор на фалиралата през 2001 г. тексаска енергийна компания Енрон Андрю Фастоу се съгласи вчера да се признае за виновен в измама и да отиде в затвора за 10 години, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитират високопоставен представител на министерството на правосъдието на САЩ.

Освен това, Фастоу се е съгласил да плати глоба от 23,8 млн. долара на Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ, както и да сътрудничи на правителственото разследване, насочено срещу двамата най-високопоставени мениджъри на Енрон - бившия председател Кенет Лей и бившия главен финансов директор Джефри Скилинг.

Съпругата на Андрю Фастоу - Лиа Фастоу, която е била помощник-счетоводител в компанията, също е приела да се признае за виновна в подаване на невярна финансова информация, допълва АП.

Наказанието от 10 години затвор, което ще бъде наложено на Андрю Фастоу съгласно сключеното с властите извънсъдебно споразумение, е минималното за подобно провинение, като не може да бъде условно и не може да се намалява.

Аз и други висши мениджъри на Енрон манипулирахме с цел измама финансовите резултати на компанията, се посочва в съобщение на Фастоу, приложено към извънсъдебното споразумение. В него се допълва, че целта е била подвеждане на инвеститорите и повишаване на цените на акциите на Енрон, както и на неговия кредитен рейтинг.

Преговорите за постигане на извънсъдебно споразумение между правосъдието и семейство Фастоу се провалиха няколко пъти. Тъй като Андрю и Лиа Фастоу имат две малки деца, те искаха на всяка цена да избегнат възможността да се окажат в затвора по едно и също време.

Г-жа Фастоу наскоро се съгласи да влезе в затвора за 5 месеца, преди нейният съпруг да започне да изтърпява своето наказание, след което Лиа Фастоу ще бъде още 5 месеца под домашен арест. Към вчерашна дата срещу 26 души бяха повдигнати обвинения в рамките на скандала "Енрон", като 19 от тях са бивши ръководители на компанията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес