Бившият главен прокурор бе разпитан по казуса "Ситнилски"

Над 20 минути продължи разпитът на бившия главен прокурор Борис Велчев от дисциплинарния състав, който разглежда дисциплинарното производство срещу бившия му заместник в прокуратурата Камен Ситнилски.

Велчев, който сега е конституционен съдия, трябваше да отговаря на въпроси около последното общо събрание на прокурорите, което излъчи представителите на институцията във Висшия съдебен съвет. Камен Ситнилски е проверяван по данни от специални разузнавателни средства, от които става ясно, че високопоставени прокурори са лобирали в негова полза при избора. ВСС проверява дали Ситнилски е оказвал натиск върху тях.

На излизане от ВСС Велчев отказа да коментира всякакви въпроси по дисциплинарното производство.

"Дано съм бил полезен на състава. Отговорих на въпросите, които ми зададоха", бяха единствените думи на бившия главен прокурор. По информация на сайта "Правен свят" Велчев е защитил Камен Ситнилски.

Заседанието на дисциплинарния състав във ВСС започна в 10 часа сутринта. Съставът трябва да проведе над 10 разпита на прокурори. Сред тях са четирима кандидати за членове на ВСС от квотата на прокурорите, които не събраха достатъчно гласове при изборите на 21 септември 2012 година - Людмил Петков и Явор Бояджиев от ВКП, Камен Пешев (окръжен прокурор на Кюстендил), Огнян Басарболиев (окръжен прокурор на Русе) и Цветанка Гетова (районен прокурор на Варна).

Камен Ситнилски беше поискал разпит на всички близо 300 делегати на събранието, но дисциплинарният състав вече няколко месеца отказва да се произнесе по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България