Бившият главен счетоводител на Енрон не се призна за виновен

Ричард Кози, бившият главен счетоводител на фалиралия енергиен гигант Енрон, вчера бе пуснат под гаранция от 1 милион долара, след като доброволно се яви във ФБР в Хюстън, предаде Асошиейтед прес.

Кози не се призна за виновен по отправените му обвинения в заговор и измами. Обвинителният акт срещу него, съдържащ шест точки, го описва като "главен архитект и оператор на схемата за манипулиране на финансовите отчети на Енрон."

Ако бъде признат за виновен по всички точки от обвинението - една за заговор и 5 за измами с ценни книжа, Кози може да бъде осъден максимално на 55 години затвор и глоба в размер на 5,25 милиона долара.

Според обвинителния акт, който бе представен в сряда и отворен вчера, схемите, в които Кози е участвал, варират от раздуване на стойностите на активи, прикриване на дългове, фиктивни продажби на активи и др.

Една от целите на тези операции, е била да покаже 15-20 процентен годишен растеж на печалбите на Енрон, който "непременно" да съвпадне или да надхвърли очакванията на Уолстрийт.

Друга цел е била да се избегне публичното отчитане на големи счетоводни отписвания или загуби във фирмата, сочи още обвинителният акт. Кози бе уволнен от Енрон през февруари 2002 г., след като вътрешна проверка показа, че той не е успял да защити интересите на компанията в сделките ѝ с партньорската мрежа, изградена от главния финансов директор Андрю Фастоу.

Фастоу и Кози са били на едно управленско ниво в Енрон и са си поделяли финансовите задължения. Подобно на Фастоу, Кози също е докладвал директно на председателя и главния изпълнителен директор на компанията. Миналата седмица Фастоу и съпругата му, също служителка на Енрон, се признаха за виновни по предявените им обвинения.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?