Бившият главен секретар на МС вече е обвиняем за скандала с бюлетините

Прокуратурата образува дело на Росен Желязков за неупражнен контрол

Росен Желязков. Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура повдигна в понеделник обвинение за престъпление по служба на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по делото за откритите в Костинброд бюлетини.

Според държавното обвинение той не е упражнил контрол върху печатницата "Мултипринт" с цел да набави облага за собствениците на печатницата.

Развоят по делото беше очакван. Три дни след изборите на показна пресконференция с участието на главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата представи доказателства, че надпечатаните бюлетини са използвани по време на вота. Държавното обвинение проведе пред камерите и следствен експеримент, използвайки двама журналисти за поемни лица при отварянето на запечатани пликове с намерените бюлетини. Четени бяха и свидетелски показания. Още тогава Росен Желязков бе споменат на няколко пъти като длъжностното лице, което е трябвало да упражнява контрол върху "Мултипринт", но не го е направил.

"Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка", се казва в съобщението на прокуратурата, публикувано в понеделник.

От СГП припомнят, че в договора между МС и печатницата е записано изрично, че има изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

"Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица. Технологичният брак се съхранява в печатницата при строг режим на достъпа в отделно помещение до приключване на изборите", се казва в съобщението на прокуратура, цитиращо клаузите по договора.

Държавното обвинение твърди, че са настъпили немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

Към момента Росен Желязков е с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Той отказа да коментира повдигнатото му обвинение.

Случаят с бюлетините в Костинброд все още има голям потенциал за политическа употреба. Преди седмица медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски се обяви за жертва на задкулисието в страната, използвайки точно случая в Костинброд. В писмото той казва, че след "засичането" на печатницата на "Мултипринт" задкулисието е поискало главата му и вендетата срещу него е започнала.

Първи за скандала с бюлетините в Костинброд съобщи близката до Делян Пеевски телевизия TV7. После информация за случая бе разпространена и от пресцентъра на прокуратурата. В този смисъл е спорен въпросът дали тези съобщения са довели до недоверието на българските граждани към изборния процес или изпълнението на договора с "Мултипринт". От прокуратурата все още не са отговорили на въпроса дали има доказателства, че с надпечатаните бюлетини е готвено фалшифициране на изборите.

Преди седмица от Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че съвсем скоро ще има обвинения за случая с печатницата. Експертизите по делото показаха, че в "Мултипринт" има над 400 000 годни за използване бюлетини за парламентарните избори, които без никакво обяснение са надпечатани. Собственикът на печатницата е общинският съветник от ГЕРБ в Констинброд Йордан Бончев.

Властите проведоха акцията в Костинброд през нощта преди деня за размисъл, а скандалът гръмна точно преди изборите на 12 май, което, според ГЕРБ, е опорочило вота. Сигналът до прокуратурата е подаден от депутата от БСП Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България