Бившият говорител на ДАНС с обвинение за огласяване на класифицирана информация

Бившият говорител на ДАНС с обвинение за огласяване на класифицирана информация
Бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова е получила обвинения за огласяване на класифицирана информация. Тя ще отговаря пред съда по чл.357 ал. 1. от Наказателния кодекс, който предвижда до пет години затвор. Определена ѝ е мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лева.

Зоя Димитрова потвърди в понеделник пред Mediapool, че прокуратурата ѝ е повдигнала обвинения. Тя бе първият говорител на ДАНС след учредяването на мегаагенцията с председател Петко Сертов, чиято дясна ръка пък беше Алексей Петров, в момента е обвиняем номер едно в България като глава на организираната престъпна група "Октопод".

Прокуратурата е обвинила Димитрова за статия във вестник "Галерия", според която ДАНС е водила разработки срещу корумпирани министри. Жълтият вестник стартира, след като правителството на Бойко Борисов дойде на власт и Петко Сертов бе принуден да напусне ДАНС заедно с антуража си. Зоя Димитрова бе първият главен редактор на "Галерия" – издание, за което се смята, че е свързано с Алексей Петров. Малко след като вестникът започна да излиза, Димитрова го напусна.

Тя обясни, че основната теза на прокуратурата при повдигането на обвинението е, че е предала доклада на ДАНС за първото шестмесечие на 2009 г. на министър-председателя (Бойко Борисов – бел.ред.), на главния прокурор и на председателя на комисията за контрол на ДАНС, който към онзи момент е Иван Костов.

Действително малко преди да напусне ДАНС, старото ръководство на агенцията предаде доклада на Бойко Борисов, който току що бе встъпил в длъжност. Това прокуратурата смята за престъпление, лаконично коментира Димитрова.

Премиерът, главният прокурор и председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС имат достъп до секретна информация.

Т.нар. разработка на ДАНС за корумпирани министри се оказа фантом, поне ако се съди по публичните опровержения, дадени от всички лица с достъп до съответната информация. За наличието на такъв доклад съобщи пред медиите лично Алексей Петров през есента на м.г.. Това пък даде старт на поредния ялов ченгеджийски скандал, намерил своето продължение с неговия жест на "лоялен гражданин", предал друг доклад на Бойко Борисов. Като резултат се стигна и до първото повдигнато обвинение срещу бившия премиер Станишев за неправилно боравене с класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?