Бившият хърватски премиер Иво Санадер е арестуван в Австрия

Бившият хърватски премиер Иво Санадер е арестуван в Австрия

Бившият хърватски премиер Иво Санадер е задържан в Австрия, предаде Франс прес в петък следобед. В четвъртък вечерта Хърватия издаде международна заповед за ареста на Санадер по подозрения за злоупотреба със служебно положение. Заповедта за арест стана факт, след като парламентът в четвъртък отне депутатския имунитет на бившия премиер.

Санадер напусна страната малко преди да бъде отнет имунитета му и според хърватски медии имал намерение да замине за САЩ.

Някога приветстван в родината си и в чужбина за изкореняването на национализма, развихрил се в Хърватия през 90-те години, и за прозападната ориентация на външната политика, сега Санадер се превърна в беглец. Снимката и данните му се появиха в полицейските списъци на издирваните лица, а полицията започна обиск в дома му, коментират хърватските медии.

Вестта за бягството на бившия хърватски премиер Иво Санадер вчера като че ли стана известна последно на  хората, които отговарят за борбата против корупцията. Докато в Дома на журналистите тържествено се отбелязваше международният ден за борба против корупцията, Санадер премина държавната граница, пише загребският в. "Ютарни лист", цитиран от БТА.

На тържеството присъствали президентът Иво Йосипович, министърът на правосъдието Дражен Бошнякович, директорът на службата за борба с корупцията и организираната престъпност (УСКОК) Динко Цвитан и главният прокурор Младен Баич.

Иво Йосипович, на когото някой в последния момент пошепнал, че парламентът е отнел депутатския имунитет на Санадер и е издадена заповед за ареста му, изразил надежда, че "против Санадер ще се води справедлив процес".

Баич отказал да коментира, дори изглеждал изненадан от развитието на нещата и много бързо си тръгнал от тържеството.

От УСКОК съобщиха, че Санадер е заподозрян в престъпно сдружаване и злоупотреба със служебното си положение по времето, когато е бил премиер от 2004 до 2009 г. Службата отказа да разкрие подробности по разследването, но по нейно искане съдът определи 30-дневен арест за Санадер.

"Ютарни лист" цитира лондонския "Гардиън", публикувал документ от "Уикилийкс", в който американският посланик в Загреб Джеймс Фоли на 30 октомври 2009 г. пише за борбата против корупцията в Хърватия и разкола, който тя е предизвикала в управляващата партия Хърватска демократична общност. Председателят на хърватската стопанска камара Надан Видошевич казал на Фоли, че Санадер и Ядранка Косор (сегашен премиер на страната - бел. ред.) неотдавна са се карали за подхода на Косор към разследванията за корупция. Косор настоявала да се разреши на главния прокурор Младен Баич да проверява всички следи, докато Санадер виждал в това заплаха за себе си и послушните му съпартийци. Фоли съобщава, че Косор директно е заплашвала Санадер със съдебно преследване.

Санадер подаде изненадваща оставка в средата на втория си премиерски мандат, като каза само, че е решил да напусне политиката. По-късно неговата наследничка на поста Ядранка Косор го изключи от управляващата партия Хърватска демократична общност, но миналия месец той се върна на политическата сцена, като активизира депутатския си мандат. Санадер участва в парламента като независим депутат.

Сега става ясно защо Санадер е активизирал депутатския си мандат. Това му е дало достатъчно време за бягство, коментира "Ютарни лист". Имунитетът не може да го защити от наказателно преследване, но може да му даде достатъчно време да изчезне от Хърватия. В малка страна като Хърватия времето от внасянето на искане за отнемане на имунитета до гласуването му е съвсем достатъчно човек да стигне до границата дори с велосипед, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани