Бившият иракски вицепремиер Тарик Азиз се предаде в американски плен

Бившият иракски вицепремиер Тарик Азиз е в американски плен, съобщиха официални представители на Пентагона, цитирани от световните агенции.

Телевизия Ей Би Си съобщи, че бившият иракски вицепремиер се е предал сам.

Повече подробности около залавянето или предаването на Тарик Азиз не са съобщени официално.

Със задържането на Азиз броят на бившите иракски ръководители, които са в ръцете на американско-британските коалиционни сили, достига дванадесет души.

Тарик Азиз е под номер 43 в списъка на най-издирваните от САЩ членове на бившето иракско правителство, но е един от най-добре познатите в чужбина лидери от времето на сваления режим.

Смята се, че той може да има информация за съдбата на Саддам, други високопоставени иракчани, издирвани от съюзническите сили, както и за програмите за производство на оръжия за масово унищожение.

Тарик Азис е християнин и произхожда от северния иракски град Мосул и е един от най-приближените хора на Саддам.

През 1984 г. Тарик Азис е приет от американския президент Роналд Рейгън, от когото иска подкрепа за войната срещу Иран.

При последното си пътуване, дни преди началото на войната, Тарик Азис се срещна с папа Йоан Павел Втори, на когото предаде специално послание от Саддам Хюсеин.

Бившият вицепремиер, който е и член на Революционния команден съвет на Ирак е в списъка на лицата, срещу които САЩ искат да се организира процес за военните престъпление, извършени по време на окупацията на Кувейт през 1990-91 г..

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд заяви в интервю за Асошиейтед прес, че американските и британски сили издирват още много бивши членове на режима на Саддам Хюсеин, а не само тези от списъка с 55-те най-издирвани иракчани.

По думите му иракчаните, които САЩ искат да заловят, са около 200, но около тях умишлено не е бил вдиган много шум в началото, тъй като желанието на Вашингтон е било да ги отдели от "най-лошите хора на режима" с надеждата, че и останалите ще се появят впоследствие.

Ръмсфелд посочи също, че през последните дни са били заловени повече от оповестения брой иракчани, включени в списъка с 55-те най-издирвани членове на режима на Саддам Хюсеин. Той допълни, че самоличността им ще бъде разкрита, веднага щом бъде потвърдена.

Буш: Саддам вероятно е ранен или мъртъв

Разполагаме със сведения, според които Саддам Хюсеин по всяка вероятност е или мъртъв, или тежко ранен, заяви американският президент Джордж Буш в интервю за телевизия Ен Би Си, цитирано от световните агенции.

Агентът, който посочи мястото, където Саддам Хюсеин трябваше да се срещне с най-близките си сътрудници и което бе бомбардирано при първите въздушни атаки на 20 март, смята, че той е бил най-малкото тежко ранен, каза американският президент, цитиран от АФП. Ние обаче не можем да потвърдим смъртта му, докато не сме напълно сигурни, добави Буш.

Той заяви, че американските военни части ще останат в Ирак колкото е необходимо. Хората смятат, че САЩ трябва да се изтеглят от Ирак. Ние също искаме това да стане в момента, в който изпълним мисията си, каза Буш.

На въпрос дали този процес може да отнеме две години, американският президент отговори: "Може, а може и по-малко. Кой знае?".

Американският министър на отбраната също Ръмсфелд изрази оптимизъм във връзка с процеса на стабилизиране на Ирак и установяването на ново правителство. Иракчаните ще бъдат свободни да сформират свое собствено правителство, стига то да не е теокрация като тази в Иран, каза американският министър на отбраната.

Ако питате как бихме реагирали, ако в Ирак бъде установено правителство подобно на това в Иран, при което няколко духовници ръководят всичко, отговорът ни е: "Това няма да стане", заяви Ръмсфелд в интервю за Асошиейтед прес.

В близките два дни се очаква да бъде възобновено производството на петрол в Северен Ирак, съобщи Ройтерс.Предвижда се да се започне с по 60 000 барела дневно, уточнил на пресконференция в Багдад американският генерал Карл Строк, който е член на ръководения от САЩ екип за възстановяването на Ирак.

В Северен Ирак се намира най-голямата иракска рафинерия, чиито капацитет е 300 000 барела дневно, отбелязва Ройтерс.

Генерал Строк не съобщи повече подробности, но според агенцията имал предвид големите петролни полета около Киркук в еверен Ирак.

Вчера друг американски представител каза , че производството на петрол в Киркук скоро ще се възобнови. Инфраструктурата там не пострада много от войната, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?