Бившият испански крал изплати данъчни задължения за близо 680 хиляди евро

Хуан Карлос

Бившият испански крал Хуан Карлос Първи, който живее в изгнание в Абу Даби от август, е погасил данъчните си задължения на испанските данъчни власти в размер на близо 680 хиляди евро, съобщи неговият адвокат, цитиран от Ройтерс.

В кратко комюнике адвокатът Хавиер Санчес-Хунко посочва също, че неговият клиент "остава, както винаги е бил, на разположение на прокуратурата за всякаква процедура или действие, което тя сметне за необходимо".

В неделя в. "Паис" съобщи, че бившият монарх е подал декларация до данъчните власти, за да уреди положението си. Според източници, цитирани от вестника, този документ, представен от неговия адвокат, е свързан с продължаващо антикорупционно разследване за използването на кредитни карти от бившия монарх.

Хуан Карлос, който през август напусна страната си и се установи в Обединените арабски емирства, в момента е обект на три съдебни разследвания. Едно от тях се отнася до предполагаемо използване на кредитни карти, свързани с банкови сметки, които не са на негово име. Целта на разследването е да се установи дали бившият монарх е използвал фиктивни имена за пране на пари, научи АФП от съдебни източници в началото на ноември.

Разследването включва банкови сметки на имената на мексикански предприемач и испански офицер от военновъздушните сили, според същите източници. Целта е да се установи произходът на тези средства и да се разбере дали бившият крал ги е използвал.

Ако се окаже, че Хуан Карлос е използвал парите, укрити от данъчните, бившият суверен, абдикирал през юни 2014 година, ще бъде съден за пране на пари.

Испанският премиер Педро Санчес увери вчера, че нищо не заплашва монархията в страната, след съобщението за погасяването на данъчните задължения на Хуан Карлос. Санчес напомни, че спрямо почетния крал на Испания действа принципа на презумпция за невиновност. Освен това, по думите на премиера, Хуан Карлос е уверявал, че е готов при необходимост да се завърне в родината. Педро Санчес уточни, че в Испания "съдят хората, а не институциите". Правителството на Испания винаги ще защитава конституцията, добави той. На въпрос дали монархията в Испания е в опасност, премиерът отговори "Не".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?