Бившият италиански премиер отново оглави управляващата партия

Матео Ренци получи 72% от гласовете на вътрешнопартийните избори

Бившият италиански премиер отново оглави управляващата партия

Бившият италиански премиер Матео Ренци бе преизбран за лидер на упраляващата Демократическа партия, след като спечели вътрешнопартийните избори в неделя с внушителната подкрепа от около 72% от гласовете.

Далеч зад него останаха двамата му опоненти – правосъдният министър Андрея Орландо с 19% и губрнаторът на област Пулия Микеле Емилиано с 9 на 100 от гласувалите, предаде Ройтерс.

По данни на партията в изборите са участвали между 1.9 и 2 милиона души. Въпреки че на предишния вътрешнопартиен вот през 2013 г. гласуваха близо 3 млн. души, тази активност се смята за доста добра, след като самият Ренци бе казал, че успех би било, ако на изборите гласуват един милион души.

"Това е изключителна отговорност, от все сърце благодаря на тази общност от жени и мъже, които вярват в Италия, напред заедно", написа в профила си в Туитър бившият премиер на Италия.

В партийната си централа той държа реч, в която посочи, че това е началото на една съвсем нова история, уверявайки, че не става въпрос за реванш след тежкото му поражение на референдума по предложената от него конституционна реформа, довело до оставката му от премиерския пост.

"Това не е второто полувреме на същия мач, а нов мач", подчерта Ренци, който подаде оставка като премиер през декември м.г., след като гражданите пренебрегнаха с огромно мнозинство референдума. 

Споделяне

Още от Свят