Бившият кабинет на прокурор с незаконни договори за над 2 млрд. лв.

Договори за над 2 млрд. лв., по които не е било осигурено финансиране, са подписали представители на предишното правителство в нарушения на Закона на бюджета, заяви в неделя премиерът Бойко Борисов при представянето на антикризисните мерки на настоящия кабинет в отговор на въпрос знае ли за получени от лидера на ДПС Ахмед Доган 1.5 млн. лв. за консултантски услуги по четири енергийни проекта..

“Изведнъж ми цъфват никъде неописани в бюджетите на предишното правителство 2.15 млрд. лв. Ако някой може - да ми даде съвет", заяви в типичния си стил Борисов. По думите му става въпрос за 150 броя договори и анекси към тях, като сключените контракти за доставки на материали, медикаменти надхвърлят сумите на утвърдените на съответните ведомства бюджетни кредити за 2009 година.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключило договори за близо 303 млн. лв., "Пътна инфраструктура" - над 420 млн. лв., а военното ведомство - близо 645 млн. лв., които не са предвидени в приетия от тройната коалиция бюджет на 2009 г.

Прокуратурата ще бъде сезирана за нанесените щети, каза Борисов.

“И президентът, и премиерът казват - "платете на бизнеса тези пари". Ако аз накарам министър Дянков да изплати тези 2.155 млрд. лв., това означава, че той нарушава Закона за бюджета. Сиреч ставаме същите като предишните. В същото време бизнесът е бил подведен, сключил е договори, теглил е кредити, много от нещата са построени, други не са започнати и сега чака да му дадем 2.15 млрд. лв, които за мен са един абсолютно скрит дефицит от предишното правителство“, заяви премиерът.

Той отказа да коментира изнесени от вестник “Труд“ данни, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лева, като консултант по станалия скандален в последните дни проект за хидровъзела “Цанков камък", за проекта "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа", който трябва да реши проблемите с наводняването на Одрин от едноименната българска река.

По-късно обаче градският прокурор на София Николай Кокинов заяви пред Нова телевизия, че още в понеделник прокуратурата ще провери случая.

Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов, познат като част от империята на покойния Илия Павлов “Мултигруп“. "Минстрой холдинг" работи на "Цанков камък" като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма "Алпине Бау".

По силата на този документ лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта, пише изданието.

Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1.950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката. Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1.5 млн. лв., тъй като възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на "Минстрой холдинг". Така според документите Данаил Тафров, бивш изпълнителен директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова - 10 000 лева, Жулиета Христова – 7.5 хил. лева и Марияна Захариева – 7.5 хил. лева, допълва вестникът

Сумата за консултантската дейност на Доган била изплатена през февруари 2009 г. , заради което и не била вписана като доход в декларацията за предходната година, но трябва да присъстват в документа, който сега лидерът на ДПС е длъжен да внесе до 30 април тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България