Милиардерът Бидзина Иванишвили предложи състав на правителството си

Бившият капитан на грузинските национали става вицепремиер

Каха Каладзе приключи с футбола и влиза в държавното управление на Грузия.

Грузинският милиардер Бидзина Иванишвили, предвождащ победилата на изборите коалиция "Грузинска мечта", огласи в понеделник състава на новото правителство, съобщава "Грузия онлайн".

Самият Иванишвили ще заеме поста министър-председател.

За министър на вътрешните работи е предложен Иракли Гарибашвили, бивш дългогодишен ръководител на благотворителния фонд "Карту", създаден от Иванишвили.

Министър на отбраната ще бъде Иракли Аласания, лидер на партия "Наша Грузия" (която е част от коалицията на Иванишвили), зам.-министър на отбраната през 2004 г., а през 2006-2008 г. посланик на Грузия в ООН.

За министър на външните работи е предложена Майя Панджикидзе, балдъза на Иракли Аласания (сестра на съпругата му). Преди Панджикидзе е била посланик на Грузия в Германия и в Холандия, а сега е прессекретар на Иванишвили.

Изборът на Иванишвили е в унисон със желанието му да поддържа тесни връзки на Грузия със САЩ и да работи за по-голяма интеграция с Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

"Грузия скоро ще започне да работи за решаване на проблема с Русия, но това няма да е обикновен процес", каза Панджикидзе. По думите ѝ установяването на каквито и да било отношения с Русия е задължително, но за регулирането на настоящите проблеми може да са нужни години. Според нея без нормализиране на тези отношения е невъзможно да се реши въпросът за възстановяване на териториалната цялост на Грузия. Тя подчерта, че САЩ остават главен стратегически партньор на страната.

Вицепремиер и министър на регионалното развитие ще бъде бившият футболист Каха Каладзе, който е играл като защитник на Милан и Дженоа. Малко след като Бидзина Иванишвили обяви намеренията си да влиза в политиката, Каладзе се обяви в негова подкрепа. Той напусна грузинския национален отбор, чийто капитан беше и след това обяви, че приключва с футболната си кариера. Освен това бе съобщено, че Иванишвили е придобил дял в "Прогрес банк", принадлежаща на Каладзе.

За председател на парламента "Грузинска мечта" предлага Давид Усупашвили, лидер на Републиканската партия, която е част от коалицията.

Първото заседание на висшия законодателен орган в Грузия, избран преди седмица, се очаква на 20 или 21 октомври. Резултатите от пълното предварително преброяване показват, че "Грузинска мечта" получава 83 места в 150-членния парламент, а бившата управляваща партия "Единно национално движение" на президента Михаил Саакашвили - 67 места. Възможни са незначителни промени в това съотношение, след като ЦИК огласи окончателните данни, което трябва да стане най-късно на 20 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?