Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се самопровъзгласи за президент в изгнание

Белгийските националисти го подкрепиха и засега не мисли да се връща в Испания

Карлес Пучдемон, сн. БГНЕС
Отстраненият от поста председател на регионалното правителство в Каталуня Карлес Пучдемон представи новия си уебсайт, според който той е президент в изгнание, съобщи ДПА.
 
Пучдемон насочи последователите си в "Туитър" към уебсайта president.exili.eu, в който продължава да бъде наричан "президентът Пучдемон".
 
Испанското централно правителство уволни отцепническото регионално правителство, след като каталунският парламент в Барселона гласува за провъзгласяване на независима република в петък.
 
Пучдемон напусна в понеделник Барселона и отиде в Брюксел заедно с няколко членове на сваления кабинет. След като пристигна в столицата на ЕС, той обяви, че ще продължи да се бори за независимостта на Каталуня. В Испания му бяха повдигнати обвинения в организиране на бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. 
 
В сряда неговият белгийски адвокат Пол Бекерт съобщи, че той няма да се върне в Испания утре, за да му бъдат предявени обвинения. Бекерт каза, че засега Испания не е дала гаранции за сигурността на Пучдемон и съществуват опасения, че ако той се яви на призовката, ще бъде задържан. По неговите думи е рано да се приеме, че Испания би осигурила честен процес и това ще бъде сред причините, посочени във възможна молба за закрила. 
 
Пучдемон обаче вчера заяви на пресконференция, че не е в Белгия за подаването на такава молба. Предполага се, че той все още е в Белгия. 
 
Председателят на водещата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер заяви, че отстраненият премиер на Каталуня е приятел, който няма да бъде изоставен, съобщиха местни медии.
 
Пучдемон е приятел и е винаги добре дошъл у дома. Няма да изоставим никой от приятелите си. Не обръщам гръб на приятелите, дори когато имат грижи. Поддържаме връзка с партии и движения в Каталуня и в Испания. Опасявам се, че испанският премиер Мариано Рахой играе много цинична игра, прибегна до насилие срещу собствените си сънародници, постави ги в ъгъла умишлено, коментира Де Вевер.
 
Той е кмет на Антверпен и е възприеман като най-влиятелния политик в Белгия след крал Филип. Водената от него НФА е мандатоносител за съставянето на сегашното коалиционно правителство, а в програмата ѝ в дългосрочен план е преследването на целта Белгия да се превърне в конфедеративна република.
 
Пред медиите Де Вевер признава, че НФА е в контакт с отстраненото каталунско ръководство.
 
Преди дни държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, водещ представител на НФА, очерта възможността Пучдемон да поиска политическо убежище в Белгия.
 
Ден по-късно Пучдемон пристигна в Брюксел, но вчера заяви на пресконференция, че целта му не е получаване на закрила, а на гаранции за справедлив процес в Испания.
 
В сряда испанският в. "Вангуардия"опроверга предишна своя информация, че той е бил забелязан в самолет, пътуващ към Барселона.
 
В каталунската столица са пристигнали само негови бивши съветници, уточни вестникът.
 
Първоначално "Вангуардия" информира, че Пучдемон се връща в Барселона. Но там пристигнали само бившият председател на съвета за вътрешни работи на Каталуня Жоаким Форн и бившият съветник по труда, социалните въпроси и семейството Долорес Баса.
 
Вестникът се позоваваше на съобщения на пътниците от полет, излитащ от белгийската столица за Барселона, които твърдяли, че сепаратисткият лидер се намира на борда на техния самолет.
 
"Самолетът вече се приземи на летището Ел Прат в Барселона. На борда му обаче не се намираше Карлес Пучдемон, въпреки че по-рано пасажери от същия полет увериха журналистите от "Вангуардия" в обратното", съобщава вестникът, цитиран от БТА.
 
В информацията се отбелязва, че в залата за пристигащи двамата уволнени каталунски политици били посрещнати от привърженици на единството на Испания с викове: "В затвора!", "Къде е Пучдемон?" и "Предатели!".
 
Срещу Пучдемон и близкото му обкръжение испанското правосъдие е повдигнало обвинения за подстрекателство към бунт, в резултат на което всеки от тях може да получи до 30 години затвор.
 
Неотдавна Пучдемон заяви, че заради независимостта на Каталуня е готов да влезе в затвора, припомня агенцията.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа