Бившият каталунски премиер Пучдемон ще се кандидатира за евродепутат

Карлес Пучдемон

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, ще се кандидатира в изборите за Европейски парламент на 26 май като водач на листата на "Заедно за Каталуния", обявиха от партията му.

56-годишният Пучдемон, напусна Испания през октомври 2017 година, след като Мадрид наложи пряко управление на Каталуния, припомня Ройтерс. Богатата североизточна област едностранно обяви независимост след референдум, който обаче испанските съдилища не признаха за легитимен.

Това е моментът да се направи още една крачка към интернационализирането на правото на самоопределение на Каталуния от сърцето на Европа към света, коментира Пучдемон в Туитър.

Той и още петима бивши каталунски лидери избягаха в европейски страни, иначе щяха да бъдат арестувани, ако се върнат в Испания. Пучдемон, който бе каталунски премиер за 22 месеца, е обвинен в организиране на бунт в Испания.

През юли испански съдилища отмениха европейските заповеди за арест срещу Пучдемон, след като германски съд постанови, че той може да бъде екстрадиран в Испания, за да му бъдат повдигнати други обвинения - злоупотреба с държавни средства, но не и за бунт, положение, което Испания не прие.

Лидерът на подкрепящата независимостта "Републиканска левица на Каталуния" и бивш каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който е подсъдим в Мадрид с още 11 каталунски политици за ролята им в процеса за отделяне на Каталуния, също ще участва в европейските избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?