Бившият китайски висш функционер Бо Силай получи доживотна присъда

Бо Силай

Бившият висш партиен функционер в Китай Бо Силай, който бе обвинен в корупция и злоупотреба с власт, беше осъден на доживотен затвор. Присъдата му бе произнесена от съда в неделя.

Делото срещу Бо Силай приключи само за 5 дни в края на август, а процесът в източния град Цзинан премина под строгия контрол на властите.

Бо Силай беше обвинен в получаване на подкупи за 2.67 милиона евро от двама бизнесмени и в злоупотреба с власт, тъй като се опитал да осуети разследване срещу неговата съпруга, която беше осъдена миналата година за убийството на британския гражданин Нийл Хейуд.

Съдът не прие по-голямата част от доказателствата, представени от Бо и адвоката му и отхвърли доводите на подсъдимия, че самопризнанията му са незаконни, защото били взети под натиск от следователите, предаде ДПА.

Съдът в Цзинан постанови и конфискация на цялото имущество на Бо Силай. Той може в 10-дневен срок да обжалва присъдата. Ако го направи, Върховният съд в провинция Шандун, където се намира Цзинан, ще трябва да разгледа делото в двумесечен срок.

Бо Силай беше министър на търговията през периода 2004-2007 г., когато под негово ръководство Китай влезе в Световната търговска организация. След това стана партиен лидер на Чунцин, а като член на Политбюро се очакваше да влезе и в деветчленния Постоянен комитет на Политбюро, но кариерата му приключи през февруари 2012 г., когато началникът на полицията в Чунцин и негова дясна ръка влезе в американското консулство.

Комунистическата партия го отстрани от всички постове и го изключи от Политбюро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят