Бившият клон на Ал Каида в Сирия остава заплаха, въпреки че си смени името

Бившият клон на Ал Каида в Сирия остава заплаха, въпреки че си смени името

Сирийският клон на Ал Кайда Фронтът Нусра (Джебхат ан Нусра), продължава да е заплаха и на практика да е свързана с джихадистката мрежа, въпреки че вчера обяви, че скъсва с терористичната организация, каза шефът на американското военно командване в Близкия изток генерал Джоузеф Воутъл, цитиран от Франс прес.

Тези организации са изключително лукави и гъвкави. Трябва да изчакаме да видим какво ще предприемат, каза Воутъл на форум по сигурността в Аспен, щата Колорадо. Те може да добавят клон към дървото, да го видоизменят, но в основата си това разклонение произхожда от фундаменталистка идеология и подход. В центъра на всичко това винаги е Ал Каида, заяви генералът, който командва силите в Сирия, Ирак и Афганистан.

Във видео водачът на Фронта Нусра, Абу Мохамад ал Джолани, вчера обяви, че групировката къса връзките си с терористичната мрежа и че е променила името си на "Джебхат Фатах аш Шам".

САЩ продължават да смятат, че водачите на Фронта Нусра запазват намерението си да извършват атаки срещу западни страни, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.
Не виждаме никаква причина да мислим, че действията или целите им са се променили. За нас те си остават чуждестранна терористична организация. Ние преценяваме тези групировки по делата им, а не според името, които приемат, каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Фронтът Нусра се опитва да обедини и да увлече останалите сирийски опозиционни групировки, каза на форума в Аспен директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър. Решението на групировката да скъса с Ал Каида е пиар - тактически ход, чиято цел е организацията да избегне въздушните удари на американската и руската авиация, отбеляза Клапър.

Споделяне

Още от Свят