Бившият кмет на Асеновград е новият лидер на БСП-Пловдив

Бившият кмет на Асеновград е новият лидер на БСП-Пловдив

Социалистите от Пловдив област избраха нов областен председател на мястото на Георги Гергов. Това е Емил Караиванов, който спечели срещу Атанас Петков.

Областният съвет на БСП в Пловдив днес заседава, като заради COVID мерките, форумът се проведе онлайн. Участваха 76 души от 17 общини от областта, както и от шестте районни организации в града. В онлайн заседанието взеха участие и членовете на Националния съвет на партията и депутатите от региона.

След онлайн заседанието беше проведено тайно гласуване. Областният съвет избра за председател д-р Емил Караиванов.

52-годишният социалист е два мандата кмет от 2011 г. до 2019 г. на Асеновград. Той е лекар със специалност неврология, притежава и магистратура по здравен мениджмънт. След завършването си е работил в Спешна помощ-Асеновград като лекар и управител на Медицински център. Работил е в Неврологично отделение на МБАЛ" Пловдив", бил е заместник-изпълнителен директор на "МБАЛ Пловдив" и заместник-директор и невролог в болница "Св. Мина" Пловдив. Д-р Караиванов има и два мандата като общински съветник в община Асеновград.

По-рано тази седмица Гергов бе изключен от партията. Предложението беше на Изпълнителното бюро на партията и бе одобрено то  Националния съвет. Това доведе до решението на част от пловдивските социалисти да снемат доверието си от ръководството на БСП. 

Формалният повод за изключването на Георги Гергов е противоуставно заседание от ноември на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е именно бизнесменът. Тогава за нов областен председател бе избран Атанас Петков, но решението бе обявено за нелегитимно.

Всъщност обаче Гергов от години е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, въпреки че ѝ помогна да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?