Бившият кмет на Ботевград "осребрява" активи от три мандата

Бившият кмет на Ботевград "осребрява" активи от три мандата

"След като кметът си хареса общински парцел, се насочва към приятел или роднина. Имотът се пуска за продажба чрез търг с тайно наддаване от общината. Печели се от приятеля или роднината на кмета. Известно време след продажбата на общинския имот следва препродажба. И новият собственик на имота вече е жената на кмета. Цената при втората сделка е в пъти по-ниска от тази на която е купен имота от общината".

Такава схема описва таен свидетел по делото за продажба на десет атрактивни общински парцела в Ботевград. Сделките стават в периода 2006 – 2012 г., а кмет по това време е Георги Георгиев.

Сделките бяха осветени в навечерието на местните избори през 2015 г. след журналистическо разследване на Нова телевизия. Месеци преди това синът на кмета – Даниел Георгиев, бивш депутат от ГЕРБ, се заигра с Николай Бареков. Първо Бареков обяви, че "Дани Георгиев" става член на вече несъществуващата му партия "България без цензура" и негов депутат. Часове по-късно Георгиев обяви, че остава в ГЕРБ, но впоследствие партията реши да го изключи.

До онзи момент кметът Георги Георгиев, избран с листата на ГЕРБ, е даван за пример. Ботевград е първата община с ново регионално депо за отпадъци, финансирано с европейски средства, направена е газификация, изградена е нова спортна арена. На рязането на лентите присъства и премиерът Бойко Борисов.

След осветяването на спорните сделки с атрактивни общински парцели, ГЕРБ сне политическото си доверие от образцовия дотогава кмет, а прокуратурата поиска отстраняването му от длъжност по повод образуваното дело срещу неизвестен извършител. През цялото време Георгиев твърдеше, че го викат в прокуратурата "заради доносници, клеветници и лъжци". Защитната му теза беше: "Нямам практика да заобикалям закона".

Прокуратурата: Няма престъпление

Няма престъпление, кметът не е нарушил служебните си задължения и не е превишил властта или правата си, констатира и прокуратурата две години по-късно, прекратявайки досъдебното производство през лятото на 2017 г. Аргументите бяха, че всеки един имот е продаден на търг с решение на Общинския съвет. Кметът Георгиев добросъвестно е изпълнявал решенията на съветниците.

Тройна съдебно-оценителна експертиза установява, че осем от имотите са продадени на значително по-ниски цени от средната им пазарна им стойност. Кметът обаче не носи отговорност за това, защото не е оказвал натиск при изготвянето на оценките, които отново са одобрени от Общинския съвет, смята прокуратурата.

В постановлението за прекратяване на делото се казва: "Обстоятелството, че в последствие същите тези имоти – обект на търговете, били придобити от бившия кмет – Георги Георгиев и неговото семейство не навежда на извод за извършено от него престъпление по чл.282 ал. 1 от НК, доколкото не се установява последният да е уговарял лицата, явили се на търга да закупят имотите – общинска собственост вместо него".

Прокуратурата е установила, че в последствие купувачите са прехвърлили закупените от тях общински имоти на съпругата на Георгиев, но "сам по себе си този факт не обективира наличието на предварителна договореност между страните за това".

"Показанията на свидетеля с тайна самоличност остават изолирани и неподкрепени от останалите доказателства по делото. Същите са индикация за възможна злоупотреба със служебно положение от страна на бившия кмет на Ботевград, но категорични и безспорни доказателства в тази връзка липсват", е посочено още в постановлението за прекратяване на делото.

По тази причина не е повдигнато обвинение на Георги Георгиев, защото то не може да се основава само върху твърденията на таен свидетел.

Освен това сделките са станали в периода 2007 – 2009 г. и възможността за наказателно преследване е изтекла. За оценителите, изготвили оценките на имотите на значително по-ниски цени от пазарните, също е изтекъл давностния срок за носене на наказателна отговорност, установява прокуратурата.

Давностният срок не е изтекъл само за оценката от октомври 2012 г., но "считам, че не следва да се отделят материали с цел възбуждане на наказателно преследване спрямо лицензирания оценител, тъй като от доказателствата по делото не се установява наличието на елемент от обективната страна на инкриминираното престъпление, а именно "щета в немаловажни случаи", доколкото оценката е незначително по-ниска от пазарната стойност", е посочено в прокурорското постановление.

То е обжалвано от настоящия кмет Иван Гавалюгов пред Софийския окръжен съд както е посочено в самото постановление за прекратяване на делото. От съда обаче казват, че не са компетентни и общината е трябвало да обжалва пред Апелативната прокуратура.

Иван Гавалюгов заяви пред Mediapool , че ще обжалват решението.

Осребряването на активите

Имоти в района на бившата казарма са сред общинските терени, придобити на занижени цени от съпругата на бившия кмет Деспина. Казарменият район става собственост на община Ботевград с правителствено решение по времето на кабинета "Сакскобургготски" под предлог, че ще се използва за нуждите на жителите на общината.

Днес тези имоти вече са частна собственост. Терените са отредени за построяването на жилищни сгради и за производствена дейност. Към момента на тях не се прави нищо, показа проверка на Mediapool.

Единственият застроен терен е този срещу Съдебната палата в центъра на Ботевград. Той се води собственост на фирма "Алфа Аст", която е на Цветина Георгиева, дъщеря на бившия кмет.

Четириетажната жилищна сграда с апартаменти, офиси и магазини на партера е построена след като Георгиев губи кметските избори през 2015 г. В момента върви продажба на жилищата в нея, а на партера има банкови офиси.

Прозорците на четириетажната кооперация в центъра на Ботевград на фамилия Георгиеви гледат в Съдебната палата, която проверява кметските му дела.

Сега фамилия Георгиеви строи огромно имение в местността "Камен дол" край родното село на екскмета - Новачене. Четириетажната къща за гости е с разгърната застроена площ от 2500 кв.м. Първоначално "Алфа Аст" кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но в последствие оттегля заявлението си, показа проверка в Държавен фонд "Земеделие".

Компанията е основана през 2013 г. от 20-годишната тогава дъщеря на екскмета – Цветина с капитал от 100 лв. От публикуваните ѝ финансови отчети, които са нечетливи, не се вижда фирмата да развива дейност. Увеличават се единствено дълготрайните ѝ материални активи, които към края на миналата година са оценени на близо 680 хил. лв. Не е ясно откъде дъщерята разполага със средства за строежа на четириетажната къща за гости, пред която има добре поддържана ябълкова градина.

През тази година обаче родителите ѝ Георги и Деспина Георгиеви са продали масивната си къща от 145 кв.м разгърната застроена площ с двор от около 700 кв.м във вилната зона на Ботевград - Зелин. Имат продажби и на офис и апартамент в жилищна сграда на ул."Акад. Стоян Романски" в Ботевград, показва справка в имотния регистър.

Цветина Георгиева е собственик и на апартамент и гараж в столичния квартал "Разсадника", купени от нея през 2012 г., когато е само на 19 години.

Кой е разписвал тръжните документи

Все пак делото по скандалните продажби не е напълно затворена страница. В хода на разследването си Софийската окръжна прокуратура е събрала доказателства за документно престъпление. Протокол от заседанията на тръжната комисия не е бил подписан от един от членовете му. Експертиза е установила, че той е фалшив, а и самият общински чиновник декларира, че не е участвал в работата на такава комисия.

Тези материали по делото са отделени и изпратени на Районната прокуратура в Ботевград по компетентност. Образувано е досъдебно производство за документно престъпление срещу неизвестен извършител. Разследването е в начална фаза, казаха от там в отговор на запитване на Mediapool.

Малко вероятно е след изтеклата давност на престъпленията прокуратурата да разнищи кой е разписвал протоколите. Според показанията на тайния свидетел всичко е ставало със знанието и по волята на Георгиев, но само тези твърдения не са достатъчни, според обвинението.

Въпреки че губи кметските избори през 2015 г., Георги Георгиев успява да вкара най-много съветници в Общинския съвет на Ботевград. Той е лидер на групата "Обединение за бъдещето на Ботевградската община" (ОББО), която има 12 съветници в 29-местния Общински съвет. С тях обикновено гласуват и трима съветници от разцепилата се група на ГЕРБ, поради което бившият кмет разполага с мнозинство в съвета.

Днес община Ботевград плаща сметката от управлението на Георги Георгиев. По данни на общината сумата възлиза на близо 8.7 млн. лв. невърнати заеми и санкции по европейски проекти, включително за пътя и осветлението, изградени до новата придобивка на фамилия Георгиеви в Камен дол, отчетени по проект за развитие на туризма "Към пещерите".

Споделяне

Още от Бизнес