Бившият кмет на Кочериново започна да изтърпява 4-годишната си присъда

Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин влезе в затвора в Бобов дол, за да изтърпи присъдата си от 4 години затвор, наложена за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. Това е първият кмет в Югозападна България, който има ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 години, съобщава БНР.

Катин изкара почти два мандата като кмет, но вторият от тях бе раздиран от непрестанни скандали. Той ще бъде запомнен с проваления проект за изграждане на регионален завод за преработка на отпадъци и съмненията за източване на пари.

Съдът даде присъда на Катин за това, че в периода 2008-2009-та година е превишил властта си и е издал разрешителни за сеч и извозване на дървесина. Изсечени бяха тополи, които са част от горския фонд на Кочериново. Пред съда бе доказано, че Катин е подбудил свидетели по делото да лъжесвидетелстват.

Доказването на обвинението продължи повече от три години. На 22 февруари 2011 г. Катин бе отстранен от длъжността кмет на община Кочериново. На 15 юли същата година Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт в съда.  Бившият кмет изтърпява присъдата при първоначален общ режим.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?