Бившият кмет на Костенец отива на съд за предлагане на подкуп

Радостин Радев

Специализираната прокуратура внесе в четвъртък в съда делото срещу бившия кмет на Костенец Радостин Радев (БСП), който бе обвинен за предлагане на подкуп на обшински съветник.

През юни миналата година кметът бе арестуван зрелищно заради предполагаема афера с общински съветник и бизнесмен,

Държавното обвинение твърди, че Радев е предложил 30 000 лв на общинар от опозицията да гласува "за" за вземане на решение в полза на проект за ремонт на училище. Идеята била така да започнат плащания по вече спечелена обществена поръчка на кметството.

Заедно с Радев тогава бе задържан собственикът на дружеството изпълнител. Акцията по ареста бе шумно оповестена от Иван Гешев, който тогава беше заместник-главен прокурор,

"Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава, вместо да получава", обясни Гешев след ареста на кмета.

В обвинителния акт се казва, че при подписването на запис на заповед от името на общината би осигурило 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище "Св.Св. Кирил и Методий". С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1.148 милиона лева.

Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът-строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник, се казва в съобшението на прокуратурата

На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.

Споделяне

Още по темата

Още от България