Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча отива на съд за изнасилване на непълнолетна

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча отива на съд за изнасилване на непълнолетна

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев бе предаден на Районния съд в Панагюрище, след като прокуратурата внесе във вторник обвинителния акт срещу него. Социалистът ще отговаря пред магистратите по обвинение за изнасилване на непълнолетна, както и за това, че я е склонил да употреби алкохол.

Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 3 до 10 години затвор. Делото се гледа от съда в Панагюрище, след като 15 от 17-те съдии от компетентния съд в Пазарджик си направиха отвод заради познанства с бившия кмет, който е и юрист.

Досъдебното производство срещу Евстатиев започна в средата на януари, след като пострадалото момиче подаде сигнал срещу него. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени десет експертизи, като обвиняемият е отказал да дава обяснения, посочват от прокуратурата.

Според обвинението в началото на януари 2016 г. Иван Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче са се чули по телефона, като обвиняемият ѝ е честитил новата година и се разбрали да се видят някой път в Стрелча. На 15 януари пострадалата срещнала Евстатиев, който я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие.

По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея, посочва прокуратурата. Същевременно в съобщението се казва, че "по време на извършването на деянието пострадалата е била в средна степен на алкохолно опиване".

Според обвинението под въздействието на алкохола момичето не е можело да окаже съпротива, а след това заспала. През това време близките на пострадалата безуспешно я търсили по мобилния телефон, а в един момент Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира.

Момичето е разкървавило долната си устна на слизане по стълбите на хотела, след като залитнало и си ударило лицето в стената. Иван Евстатиев я е закарал до дома ѝ с джипа си, като я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило, допълват от държавното обвинение.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?