Бившият кмет на Приморско обвинен за скандала с магистратските имоти

Бившият кмет на Приморско обвинен за скандала с магистратските имоти

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия кмет на Приморско Димитър Димитров. Той ще отговаря за длъжностно престъпление заради скандала с магистратските имоти в курортния град. Обект на разследването са близо 200 сключени от него договори за право на строеж.

Димитров е бил кмет на Приморско в периода 2004-2007 година, когато в сила е влязъл нов закон за общинската собственост, според който правото на строеж се отстъпва с решение на общинския съвет, а не от кмета.

Проверката на прокуратурата започна след като стана ясно, че на няколко магистрати и техни роднини като крайно нуждаещи е отпуснато право на строеж. Засега проверката е установила, че нарушения има в случаите с дъщерята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов - Ана, с дъщерята на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов, която също е съдия - Деница, и този с Петър Попов - доведен син на бившия бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов.

С Димитър Димитров се занимава Софийската градска прокуратура, тъй като обвинението в Бургас в продължение на години не е направило почни нищо. За три години са били разпитани едва 50-на свидетели.

Само преди ден от Върховната административна прокуратурата (ВАП) оповестиха, че на Софийската градска прокуратура е дадено разследване, по което не са извършвани почти никакви следствени действия.

Във връзка с проверката градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че до момента няма данни, които да сочат, че магистратите и техните "социално слаби" роднини са нарушили закона и могат да носят наказателна отговорност.

ВАП проверява близо 29 000 случая на неправомерно отдадени общински имоти и права на строеж в цялата страна. В 2000 от тях вече има открити нарушения. Проверката е за периода след 2004-та година и беше разпоредена от главния прокурор, така че Приморско не е изключение. В община Добрич, например, има 307 случая, в които е учредено право на строеж без решение на общинския съвет само със заповед на съответния кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?