Бившият кмет на Сан Салвадор Наиб Букеле спечели президентските избори

Новият президент на Салвадор Наиб Букеле

Бившият кмет на столицата Сан Салвадор Наиб Букеле спечели убедителна победа на произведените вчера президентски избори в Салвадор, предаде Ройтерс.

По този начин Букеле сложи край на двупартийната система, просъществувала десетилетия в страдащата от насилието на престъпни банди централноамериканска страна, отбелязва агенцията.

Букеле печели 54 процента от гласовете при обработени 88 процента от изборните бюлетини, съобщи Хулио Оливо, председател на централната избирателна комисия на Салвадор.

Бившият кмет на Сан Салвадор спечели повече гласове от всички други кандидати, взети заедно, което подчертава дълбокото разочарование на избирателите от двете големи партии, които не успяха да се справят с насилието и корупцията, отбелязва Ройтерс.

"Това е исторически ден за страната ни. Днес Салвадор унищожи двупартийната система", заяви 37-годишният Букеле пред стотици свои привърженици, които танцуваха и развяваха знамена на площад в столицата, ремонтиран от него по време на мандата му като кмет от 2015 до 2018 г.

Основните му съперници от двете големи партии в Салвадор признаха поражението си.

Наред с целта си за модернизиране на управлението, Букеле, който ще встъпи в длъжност през юни, предложи създаването на международна комисия за борба с корупцията в Салвадор под егидата на ООН, подобно на аналогичните комисии в Гватемала и Хондурас.

По-рано отрасналият в сравнително заможно семейство Букеле хранеше симпатии към Фронта за национално освобождение "Фарабундо Марти", но впоследствие се разграничи от традиционната левица на Латинска Америка. Според него венецуелският президент Николас Мадуро, президентът на Никарагуа Даниел Ортега и консервативният президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес са диктатори.

"Диктаторът си е диктатор, независимо дали е с "десни" или "леви" убеждения", написа Букеле в Туитър миналата седмица.

Букеле, на 37 години, победи с обещанието да сложи край на редуването във властта само на две партии (десният Националистически републикански съюз и левият Фронт за национално освобождение "Фарабундо Марти"), което датираше от края на гражданската война през 1992 г., пише Франс прес.

Неофициалният стил на Букеле (добре оформена брада, дънки, кожено яке и бейзболна шапка) му позволи да надвие основните си противници - богатия 42-годишен бизнесмен Карлос Кайеха от десницата и 51-годишния бивш министър на външните работи Уго Мартинес от Фронта за национално освобождение.

Букеле бе кандидатът на Големия алианс за национално единство - партията, която го подкрепи за президентските избори, след като бе изключен от Фронта за национално освобождение. Прякорът му, "Лястовицата", е и емблема на Големия алианс за национално единство.

Той е син на виден представител на арабската общност и е от палестински произход. Букеле не се поколеба да направи рязък политически завои след края на дългия си флирт с Фронта за национално освобождение. Семейството му е било свързано с партизанското движение и дори е крило у дома си обявени извън закона негови ръководители по време на гражданската война.

След края на войната Фронтът за национално освобождение "Фарабундо Марти" се интегрира в демократичната система на Салвадор, а Букеле е избран през 2012 г. като негов кандидат за кмет на предградието на Сан Салвадор Нуево Кускатлан.

С подкрепата на Фронта Букеле става три години по-късно кмет и на столицата, но през 2017 г. е изключен от партията, след като се скарва с общинска съветничка. Според голям брой анализатори партията е използвала този претекст, за да се освободи от размирния Букеле, който засенчва "старата гвардия".

Обновяването на историческия център и обезпечаването на сигурност в Сан Салвадор направиха Букеле изключително популярен сред салвадорските младежи, които вече могат спокойно да се разхождат по улиците и в района около градската катедрала.

Той разчупи утвърдените поведенчески модели и не се колебае да участва в любими развлечения на младите салвадорци като пейнтбола и екстремните спортове. Букеле освен това успя да проведе успешна кампания в социалните мрежи.

Той се обяви против корупцията на двете най-големи партии, които доминират политическия живот на Салвадор вече близо 30 години, и заяви, че има пари за всички салвадорци, когато никой не краде.

"Няма да позволим да ни управляват все едни и същи. Ще пишем история", обеща Букеле.

За да спази обещанието си, на новоизбрания президент на Салвадор ще му се наложи да сключи споразумение за управление с Националистическия републикански съюз, който има парламентарно мнозинство, и да сложи край на насилието на престъпните банди и на голямата бедност, които карат хиляди салвадорци да напускат страната.

Споделяне

Още от Свят