Бившият кмет на Септември е окончателно осъден за неплатени данъци

Кметът на Септември Марин Рачев (вляво) в спецсъда. Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Септември Марин Рачев, чийто правомощия бяха прекратени заради конфликт интереси, е оконателно осъден за укриване на данъци, реши Върховният касационен съд (ВКС). Това дело е от 2017 г. По него пловдивската прокуратура обвини Рачев, че е укрил над 118 хил. лв. данъци в периода 2005 г.-2007 г. Бившият кмет има бизнес с петролни продукти.

В началото на 2018 г. Рачев бе арестуван и обвинен по друго дело – за безстопанственост и неизгодни сделки, сключвани докато ръководеше общината. Заради това разследване срещу него започна и производство за конфликт на интереси, заради което в крайна сметка се раздели с поста си.

За укритите данъци Рачев бе осъден на първа инстанция на 2,5 години условно. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата. Според решението на ВКС жалбата на Рачев е неоснователна, защото долните съдилища не са допуснали нарушения при разглеждането на делото. Съдът е постановил, че бившият кмет трябва да плати на държавата и малко над 115 хил. лв.

След приключване на това дело, остава съдът да се произнесе и по обвиненията в безстопанственост, повдигнати от спецпрокуратурата. Шумният арест на Рачев в началото на 2018 г. го превърна в "първия клиент" на новосъздадената КПКОНПИ. След задържането имаше простести в негова защита и искане да бъде освободен. Той бе пуснат под гаранцияи дори се върна на поста си, но след това КПКОНПИ излезе с решение, според което той е бил конфликт на интереси. То бе потвърдено от Върховния административен съд, а след това местната избирателна комисия прекрати правомощията му. В момента града се управлява от временно избран кмет. Междувременно, по искане на КПКОНПИ, съдът наложи запори върху имущество на Рачев за общо 9 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България