Бившият кмет на Царево отговарял на изискванията за горски шеф

Назначеният преди две седмици за шеф на Държавното горско стопанство в Царево бивш кмет на Царево Петко Арнаудов, който позволи незаконното построяване на "Златна перла” в природен парк „Странджа”, отговаря на всички законови изисквания за заемане на длъжността. Това установила проверка на назначението, извършена от Министерството на земеделието и храните, съобщиха от агроведомството в сряда.

В него се посочва, че според Закона за горите за поста се иска висше лесовъдско образование, степен-магистър и трудов стаж по специалността не по-малко от 3 години, а Арнаудов е инженер по горско стопанство от Лесотехническия университет София с над 17 години стаж в бранша.

"В своята дългогодишна работа той е заемал почти всички възможни позиции в йерархията на горските стопанства", заявяват от земеделското министерство. "Срещу Арнаудов няма образувани досъдебни производства и не е осъждан за престъпления от общ характер, за което са предоставени съответните документи", допълва се в съобщението.
Ведомството съобщава още, че съгласно договора му за управление Арнаудов може да бъде освободен от поста година след назначението или при неизпълнение на задълженията му.

Назначението на бившия кмет на Царево предизвика вълна от недоволство сред природозащитниците и сред жителите на Царево, тъй като по време на управлението на Арнаудов от 2002 до 2011 г. бяха взети множество скандални и оспорвани решения.

Управлението му стана популярно с незаконното вилно селище "Златна перла" до село Варвара в границите на парк "Странджа". То беше построено без задължителната по закон екологична оценка и след дълга съдебна битка на екоорганизации съборено след години.

Въпреки че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов предложи промяна в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла. Автор на този план бе архитект Калин Тихолов, който бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но ден по-късно беше оттеглен.

Името на Арнаудов обаче се свързва и с градоустройствения план на Царево, който предвижда ново строителство в парк "Странджа”, а от няколко години е в съда.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?