Бившият командир на АОК Харадинай пое премиерския пост в Косово

Новият косовски премиер Рамуш Харадинай в понеделник официално встъпи в длъжност въпреки призивите на Сърбия към ООН да не позволява това да се случи, предаде АП.

Харадинай, който е бивш командир на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК), се ръкува с напускащия премиер Байрам Реджепи в правителствената сграда.

Следователите от Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия разпитаха миналия месец Харадинай за ролята му на бивш командир от АОК през 1998-99 г.

Сърбия поиска от администрацията на ООН в Косово (ЮНМИК) да анулира избирането на Харадинай за премиер, но ЮНМИК отказа.

Харадинай бе одобрен за премиер в петък.

Назначаването на Харадинай за премиер е резултат от коалиционния договор между Демократичния съюз на Косово на Ругова, който спечели най-много гласове на парламентарните избори на 23 октомври - 45 на сто, което е недостатъчно да състави сам правителство, и Алианса за бъдещето на Косово на Харадинай, който получи осем процента от гласовете.

Част от сделката между двете партии е Ибрахим Ругова да остане президент на страната.

Белград настоява Харадинай да бъде обвинен от трибунала в Хага. Според някои сведения сръбските власти са предоставили доказателства на прокуратурата на този международен съд за повдигане на обвинение.

Международната общност не беше доволна от избора на Харадинай за премиер. Той е колоритна личност, завърнал се от Швейцария в Косово по време на бунта на косовските албанци срещу сърбите през 1998 година.

Най-сериозните притеснения около него обаче са свързани с Хагския трибунал. Главният прокурор на трибунала Карла дел Понте заяви по-рано, че очаква обвинения срещу високопоставени косовски албанци, които да бъдат повдигнати към края на тази година.

Разпитът на Харадинай в Хага обаче все още не означава, че срещу него ще има обвинение.

Тревогите на международната общност

Самият факт, обаче, че е разследван, накара върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Хавиер Солана да заяви, че Харадинай не е най-подходящата фигура за премиерския пост в Косово.

Това предупреждение обаче беше игнорирано от политиците в Косово. Ръководителят на мисията на ООН, която администрира областта, заяви, че от демократично избраните косовски представители зависи кого ще си изберат за министър - председател.

Харадинай ще има шест месеца оттук нататък, за да се подготви за форума на ООН, който ще даде оценка за напредъка на Косово в утвърждаване на демократичните стандарти, върховенство на закона и защита на малцинствата. Очаква се тогава да бъде обсъден и въпроса за бъдещия статут на областта.

Надеждата на косоварите е, че международната общност ще им даде независимост.

Според анализатор на ББС задачата на Харадинай се усложнява от факта, че голяма част от сръбското малцинство бойкотира изборите през октомври, а малкото избрани сръбски представители сега бойкотират парламента.

Най-сериозен проблем би възникнал, ако трибуналът в Хага повдигне обвинение срещу Харадинай. Ако той се предаде доброволно на съда, това ще означава, че страната трябва да избира нов министър - председател.

Ако откаже да се яви доброволно в Хага, многонационалните мироопазващи сили на КФОР в страната ще трябва да го предадат принудително, което би предизвикало сериозни последици в Косово, където Харадинай има много лоялни привърженици, особено в западната част на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?