Бившият командир на АОК спечели изборите в Косово

Бившият командир на АОК спечели изборите в Косово

Партията на бившия партизански командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи спечели парламентарните избори в провинцията, сочат първоначални данни за изхода от вота, състоял се в събота.

Тачи обеща да декларира официално независимост на областта от Сърбия след 10 декември, когато е крайният срок, поставен от ООН на албанците и сърбите за постигане на договореност.

Представители на водената от Тачи Демократическа партия на Косово заяви в неделя пред Ройтерс, че най-вероятно ще формират коалиция с противниците си от партия Демократичен съюз на Косово на президента Фатмир Сейдиу, която се класира втора.

Двете партии станаха ожесточени съперници, след като бунтовниците от партията на Тачи се отказаха от политиката на пасивна съпротива срещу сръбското управление, водена през 90-те години от покойния косовски президент Ибрахим Ругова.

Въз основа на 60 на сто от преброените бюлетини партията на Тачи печели изборите с 35 процента от гласовете. Демократическият съюз на Косово взема 22 процента, според прогнозни резултати, а трети е Алианс за ново Косово с 12 процента.

Тачи обяви, че това е "исторически ден" за Косово. Наблюдатели обаче смятат, че бойкотът от страна на сръбското малцинство може да подкопае легитимността на изборите.

Сто от общо 120 места в косовския парламент са за албанското мнозинство, докато 20 са запазени за представители на сърбите и други малцинства. Формално Косово е все още част от Сърбия, но се управлява от ООН след военната операция на НАТО през 1999 г.

Етническите албанци искат да получат независимост, докато Сърбия, подкрепяна от Русия, е категорично против.

От 120 хил. сърби в Косово, на изборите гласуваха едва 800, а в Косовска Митровица, където има най-компактно сръбско население - само трима. Действията им бяха продиктувани от Белград, който ги призоваваше да не легитимират правителство, което ще отцепи Косово от Сърбия.

Партията на Тачи е само една от няколкото политически сили, които подкрепят независимостта на Косово.

Избирателната активност е била около 45% - най –ниската от войната насам. Анализаторите коментират, че причините за апатията са разочарованието от неспособността на албанските лидери да извоюват независимост на провинцията и дългото проточване на преговорите. Друга причина е безработицата и стагнацията на икономическите реформи.

Ръководителят на  мисията на ООН в Косово Йоахим Рюкер оцени снощи на пресконференция в Прищина, че този процент на участие на  избирателите  дава възможност  за формиране на институции на централно и местно ниво в Косово.

Избирането на Тачи е ясен сигнал към Европа и света, че Косово ще обяви в най-скоро време едностранна независимост, коментираха вчера наблюдатели. Тачи неведнъж е заявявал, че е няма да чака международно решение, а ще действа самостоятелно.

Междувременно сръбският премиер Воислав Кощуница разкритикува в събота новото предложение на европейския пратеник Волфганг Ишингер за неутрален статут на Косово по подобие на Тайван. По думите му планът е просто синоним на независимост и Сърбия никога няма да го приеме.

Според европейски дипломати, цитирани от Ройтерс, идеята за неутрален статут няма да бъде приета и от голяма част от страните - членки на ЕС.

Споделяне

Още от Балкани