Бившият командир на втория батальон в Ирак застава пред съда

Подполковник Наско Люцканов, бивш командир на втория ни пехотен батальон в Ирак, до месец ще се изправи пред съда по обвинение за взимане на подкуп. Във вторник Военно окръжната прокуратура внесе в Пловдивския военен съд обвинителния акт срещу подполковника, съобщиха от пресслужбата на съда.  

Наско Люцканов бе арестуван на 28 септември 2006 г. вечерта при акция на военната полиция с 400 лева белязани банкноти, получени от кадрови военнослужещ от Пета шипченска бригада. Акцията по задържането му бе организирана след сигнал от редника.

Според обвинението, срещу парите подполковникът трябвало да уреди войника за мисия в Афганистан. Няколко дни по-късно, на 2 октомври, военната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение срещу Люцканов за престъпление по служба, а съдът го отстрани от длъжност.

Обвинението е по член 304 б от Наказателния кодекс. Ако  вината на Люцканов бъде доказана, той може да получи до 6 години затвор, или глоба до 5000 лева.

Малко след скандала неофициално се заговори, че подполковникът е жертва на заговор, тъй като нямал правомощия да назначава хора за мисии зад граница. 

При разглеждането на мярката за неотклонение, адвокатът на Люцканов обяви, че парите са предложени  от редника на клиента му за лечението на съпругата му. 

Подполковник Наско Люцканов е на свобода срещу 1000 лв. гаранция. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?