Бившият лагер за военно обучение в Челопечене става комуна за лечение на зависими

За 11 години българският офис на фондация "Бетел" е помогнал на над 2800 души

Защитеното жилище в село Владимир

Бившият лагер за военно обучение в Челопечене става комуна за лечение на засими от алкохол, цигари, наркотици и комар. Това решение взе правителството след като предостави за ползване имота на българския офис на фондация "Бетел".

"Това е страхотна новина. Чакаме това решение от пет години, от вас научавам", беше първата реакция на Диана Ремесал, съдиректор на българския офис, пред Mediapool.

Фондация "Бетел" работи у нас от 11 години. През това време е оказала помощ на около 2800 мъже, страдащи от различни зависимости, основно наркотици. В момента 16 зависими са настанени в базата в село Владимир, Радомирско.

След като стегнат новата придобивка те ще се преместят край София, като капацитетът ще се увеличи до 60 души, а базата във Владимир ще се ползва вече от жени, обясни Диана Ремесал.

Новата придобивка

Правителството даде съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване на имот – частна държавна собственост, от фондация "Бетел – България", съобщи правителствената информационна служба.

"Имотът, включва 16 сгради с обща застроена площ от 2611 кв. м в столичния квартал "Челопечене". Фондацията ще използва терена за изграждане на Защитено жилище за мъже в социална изолация и проблеми със зависимости и бездомни", се казва в правителственото съобщение.

Имотът е собственост на Министерството на отбраната. По времето на социализма там са водили учениците на военни обучения, които бяха задължителни. На терена има седем сгради тип барака, а останалите са помощни съоръжения – складове, трафопост, баня и тоалетна.

Сградите са занемарени и се нуждаят от ремонт преди да се настанят там зависимите и бездомните.

Доброволци от Европа идват на помощ

След добрата новина сега предстои да изготвим стратегия за финансиране и възстановяване на сградите, каза Диана Ремесал.

По думите ѝ ще се разчита на доброволци. От Испания, Германия и Швеция вече са дали заявки да се включат. Българи също помагат. Най-вероятно ще бъде пусната и акция с дарителски SMS. Хората в защитеното жилище също участват във възстановяването на сградите чрез труда си.

"Бетел" е международна християнска асоциация за помощ на лица, страдащи от всякакви зависимости. Помага дори и на страстни пушачи. Шефка на банка в Мадрид се е избавила от вредния навик именно след посещение в комуна на "Бетел", разказа Диана Ремесал.

Фондацията е основана през 1985 г., като седалището ѝ е в Мадрид. Целта ѝ е да достигне до най-нуждаещите се, отхвърлените от обществото зависими лица. Започва със създаване на защитени жилища за зависими, прибиране от улиците на зависими младежи, както и всеки, който потърси помощ. Грижата за тях става в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане.

Директорът на международната фондация "Бетел" Елиът Тепър е доктор на икономическите науки и преподавател в Харвардския университет. Много от доброволците са негови колеги, студенти или преподаватели в престижни университети като Оксфорд, Иейл, Мадрид и др.

Българският офис на фондацията е открит преди 11 години. През него са минали 2800 замисими. Днес някои от възпитаниците му управляват офиси на "Бетел" в Англия и Република Южна Африка.

Лечението става като поне около година и половина зависимите живеят в защитеното жилище без да го напускат, за да не се подават на изкушенията. Обикновено след това следва около година интегриране в обществото. Това е т.нар. буферен период, през който вече имат право да напускат дома и да се връщат отново в обществото, но остават под наблюдение, обясни Диана Ремесал.

Ползите за обществото от такива центрове е намаляване на бездомните и зависимите, както и на криминалните деяния, укрепване на връзките със семейството. Много от хората, след като преодолеят зависимостта си се събират със семейството си, а други създават свои, разказа Диана Ремесал.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?