Бившият либийски премиер избяга в Германия, ислямистите в Либия печелят влияние

Бившият премиер на Либия Али Зейдан

Бившият либийски премиер Али Зейдан, който вчера беше свален от власт с вот на недоверие в парламента, е заминал за Германия, съобщи Франс прес, позовавайки се на правителствени източници от Малта.

По-рано днес малтийският премиер Джоузеф Мускат съобщи в телевизионно интервю, че късно снощи самолетът на Зейдан е спрял за два часа в Малта за презареждане и след това е отпътувал за друга европейска страна. Снощи главният прокурор на Либия забрани на Зейдан да напуска страната, докато не приключи разследването срещу него за предпологаема корупция и други нередности.

Малтийските правителствени източници уточняват, че Али Зейдан е напуснал Малта на борда на друг самолет, а този, с който е пристигнал, се е върнал обратно в Либия.

Свалянето на Али Зейдан от власт е признак, че ислямистите печелят влияние в Либия, се твърди в анализ на АФП. Макар че нямат мнозинство в 200-членния Генерален национален конгрес (парламента), те действат чрез подкупване на депутати най-вече от Партията за справедливост и съзидание ( ПСС, крило на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя") и от по-радикалната партия "Уафа".

След изборите през юли 2012 г. либийският Конгрес завзе почти цялата власт в разкъсваната от безредици страна, която все още не може да се стабилизира след свалянето от власт през 2011 г. на дългогодишния лидер Муамар Кадафи, отбелязва АФП. Бившият премиер Али Зейдан нееднократно се оплакваше, че работата на правителството е възпрепятствана от парламента. В събота той посочи, че началникът на генералния щаб на армията приема заповеди само от Конгреса, но не и от министъра на отбраната.

От своя страна парламентът направи многократни опити за сваляне от власт на независимия и подкрепян от либералите премиер. След като най-после успяха да се отърват от премиера, ислямистите изглежда ще опитат да елиминират и другите си основни съперници, допълва АФП, цитирайки западни дипломати.

Пречка за властта на ислямистите в Либия са могъщите милиции от западния град Зентен, които са лоялни на либералното течение, и бунтовниците в Източна Либия, които настояват за автономия и от месеци държат под свой контрол ключови петролни пристанища.

Конгресът вече разпореди сформирането на армейска част за освобождение и вдигане на блокадата върху петролните пристанища.

Племенни вождове и официални лица от Източна Либия предупредиха снощи, че евентуална офанзива срещу Киренайка би могла да доведе до разделяне на страната. Автономистите още през август сформираха регионално правителство и създадоха собствена банка и петролна компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят