Бившият лидер на ДЕОС Виктор Лилов е изключен от партията

Бившият лидер на ДЕОС Виктор Лилов е изключен от партията

Бившият лидер на ДЕОС Виктор Лилов е бил изключен от партията. Решението за прекратяване на членството на Лилов е било взето от надзорния съвет на 9 май и потвърдено на общо събрание на партията тази събота.

Мотивът за решението е, че по време на предизборната кампания Лилов настоявал да бъде поставен на избираемо място в листите заради позицията му на председател, съобщава "Дневник". Според устава на ДЕОС действията на Лилов представлявали грубо нарушение, защото партията реди листите си само след  вътрешни избори.

ДЕОС се яви на вота в коалиция с "Да, България" и "Зелените".

Така партията вече има двама лидери - Александър Петров и Иван Господинов, които са част и от новия управителен съвет.

"Уставът ни предвижда право на всеки изключен да обжалва изключването си в двуседмичен срок пред Общото ни събрание. Тъй като Надзорен съвет изключи Виктор Лилов само няколко дни преди провеждането на насрочено 3 седмици преди това присъствено Общо събрание, той упражни правото си и обжалва своето изключване пред него. След изтощителна дискусия, участниците в Общото ни събрание потвърдиха решението на Надзорен съвет. С това изключването стана окончателно", се казва в позицията на ДЕОС.

Партията допълва, че така тя потвърждава ценностите и принципите на либерализма, които постановяват 'върховенство на правилата, които важат еднакво за всеки, независимо от заеманата позиция'.

"Станах свидетел на другарски съд над враг с партиен билет", коментира на свой ред Виктор Лилов. Според него съпартийците му са се уплашили от перспективата ДЕОС да се превърне от “затворен клуб в истинска политическа партия“.

'Това е моята тъжна констатация. Тъжна не за собственото ми изключване, основано на недоказани "намерения" (невинен до доказване на противното не е принцип, прилаган в тази организация), а заради това, че отново общността, с която споделяме общи принципи, няма (за пореден път) адекватно политическо представителство', пише той.

Според него в България не само няма критична маса от либерали, но и от демократи. Виктор Лилов сравнява изключването си с преврата срещу Тодор Живков през 1989 година и с отстраняването на Лютви Местан от ДПС през 2015 година.

Споделяне

Още от България