Бившият македонски премиер Никола Груевски се сдоби с няколко обвинения

Прокурор Катица Янева съобщава за повдигнатите обвинения

Специалната прокуратура на Македония повдигна няколко обвинения за участие в престъпна група и злоупотреба със служебно положение срещу лидера на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски. Заедно с него според прокуратурата в престъпната група са участвали най-близките министри от последното му правителство Миле Янакиевски и Гордана Янкуловска.

Срещу Груевски и Янакиевски, който е бивш министър на транспорта и комуникациите, са повдигнати общо по четири обвинения. Те са за незаконно финансиране на предизборна кампания, нарушаване на избирателните права и получаването на награда за противозаконни действия, съобщават македонските медии, цитирани от БГНЕС.

Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска е обвинена за участие в престъпна група, нарушаване на избирателното право, злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на документи.

Никола Груевски бе министър-председател на Република Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016-та година.

Специалната прокуратура бе създадена по време на споразуменията от "Пържино", които бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии – ВМРО-ДПМНЕ на Груевски, СДСМ на сегашния премиер Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. За шеф на прокуратурата бе избрана Катица Янева. Тя получи мандат от година и половина, който изтича днес (петък, 30 юни).

В петък Специалната прокуратура повдигна общо 17 обвинения срещу 94 физически и юридически лица. Прокурор Катица Янева обясни, че обвинителите са събрали "необорими и многобройни доказателства за злоупотреби със служебно положение, нарушаване на закона за обществените поръчки и други нарушения".

В публичното пространство в Македония, а и от самата Специална прокуратура, на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаване на нейния мандат, за да може да се довърши работата по започнатите дела.

В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят