Бившият македонски вътрешен министър се предаде в Хага

Бившият македонски министър на вътрешните работи Любе Бошковски, обвинен във военни престъпления от Хагския трибунал, замина в четвъртък от Загреб за Хага, където ще бъде съден, потвърди хърватското министерство на правосъдието, цитирано от агенция Ройтерс.

Чрез адвокатите си Бошковски съобщи, че ще се предаде доброволно на трибунала в Хага, за да докаже своята невинност. Той е обвинен в нарушаване на законите и военните порядки заради операция в македонското село Люботен през 2001 г., довела до убийството на седем албанци в селото.

Бошковски бе арестуван през август 2004 г. в Хърватия въз основа на заповед за арест, издадена от Скопие.

Впоследствие Бошковски, който има македонско и хърватско гражданство, бе обвинен от хърватското правосъдие по делото Ращански лозя, за това, че разпоредил през март 2002 г. убийството на седем азиатски имигранти, за да докаже на САЩ, че Македония участва в международната борба срещу тероризма. С решението за екстрадирането на бившия министър в Хага хърватското правосъдие прекрати това дело срещу него.

В обвинителния акт за село Люботен фигурира и бодигардът на Бошковски Йохан Тарчуловски, който преди седмица беше спешно изпратен в Хага. Адвокатът му съобщи, че в сряда е подал възражение срещу обвинението и за начина на задържането на Тарчуловски.

Трибуналът на ООН за военни престъпления в бивша Югославия трябва да приключи дейността си до 2008 година, като за дела от изключителна важност срокът може да бъде удължен до 2010 година.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?